IngelisedeVries
IngelisedeVries Tech 14 feb 2017 / 20:34 uur

Zo doen de lijsttrekkers het op Twitter

Mark Rutte is na zes jaar stilte ineens actief op Twitter, Geert Wilders tweet gefotoshopte foto’s van Alexander Pechtold en Lodewijk Asscher vindt daar weer dingen van. De meeste lijsttrekkers van de partijen die aankomende verkiezingen meedoen, zijn flink actief. Maar hoe doen deze politici het online eigenlijk?

Onze minister-president twittert in elk geval niet echt effectief. Na zes jaar afwezigheid doorbrak Mark Rutte (VVD) 12 februari zijn Twitterstilte om te ageren tegen Geert Wilders. Dat deed hij door een fragment van Buitenhof te posten. Het is één van de precies vier tweets die Rutte ooit op zijn eigen account plaatste. Op het account van de minister-president (@minpres) wordt wel fanatiek getwitterd.

Ruttes partij geniet behoorlijk wat bekendheid in ons land. Dat geldt een stuk minder voor de partijen van Peter Plasman (Niet Stemmers) en Robert Valentine (Libertarische Partij).

Twitterverslaafden

Er zijn daarentegen ook een hoop actieve politici. De meest actieve daarvan is Jan Roos (VNL), die sinds februari 2009 ruim 80.000 berichten de wereld in heeft gestuurd. Ancilla van de Leest (Piratenpartij) staat op nummer twee met 57.800 tweets. Gert-Jan Segers (ChristenUnie) praat online ook flink mee: hij verstuurde tot nu toe bijna 37.500 berichten.

Oude garde

In 2006 werd Twitter geïntroduceerd, Marianne Thieme (Partij voor de Dieren) is voor Nederlandse begrippen een early adopter. In juni 2008 maakte ze al een account aan. Inmiddels heeft ze ruim 62.700 volgers verzameld. Op dat gebied doet Tunuhan Kuzu (DENK) het iets minder goed: hij maakte een maandje na Thieme een account aan en blijft vooralsnog steken op ruim 3700 volgers. Ancilla van de Leest volgde in september van hetzelfde jaar en zit op bijna 58.000 volgers. Echt goed gaat dat niet altijd, vorige week ging ze door het stof nadat de Piratenpartij een grap had gemaakt over de sekstape van Patricia Paay die was uitgelekt.

Trollen

De Piratenpartij is niet de enige die last heeft van ophef op Twitter. DENK blijkt internettrollen in te zetten tegen de politieke rivalen, onthulde de Volkskrant afgelopen weekend.

Politici zijn sowieso erg druk met elkaar zwart maken op sociale media. Zo twitterde Wilders een gefotoshopte foto van Alexander Pechtold waarin te zien is dat hij met Hamas demonstreert, terwijl Pechtold nooit bij een dergelijke demonstratie is geweest.

Makkelijk te hacken

SGP’s Kees van der Staaij kwam onlangs in het nieuws omdat zijn social media makkelijk te hacken zijn. RTL Nieuws-journalisten Daniel Verlaan en Siebe Sietsma hackten zijn accounts.

Populariteit

Maar wie is de populairste gebruiker? Dat is toch veruit Geert Wilders (PVV). Hij mag ruim 766.000 volgers op zijn naam schrijven. Hij gebruikt zijn account graag om te laten weten hoe hij over dingen denkt en dat wordt door een hoop twitteraars gewaardeerd.

Hij wordt gevolgd door Alexander Pechtold (D66), die 570.000 volgers heeft. Lodewijk Asscher (PvdA) mag zijn 200.000e volger bijna verwelkomen. Een schril contrast met Peter Plasman, die net aan de 650 volgens aantikt. Robert Valentine moet het doen met een kleine 850 volgers en Jan Heijman met bijna 1800.

Wat voor ophef er ook is, Lodewijk Asscher weet altijd wel wat hij ervan vindt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zo doen de lijsttrekkers het op Twitter
Sluiten