Kasper Hermans
Kasper Hermans Tech 24 feb 2017 / 12:51 uur

‘Uber stal technologie voor zelfrijdende auto’

Taxidienst Uber moet voor de rechter verschijnen. Alphabet, het moederbedrijf van Google, claimt dat het bedrijf de technologie van een ander dochterbedrijf Waymo heeft gestolen, waardoor het zelf auto’s kan laten leiden. Dat meldt Bloomberg.

Zeven jaar versus negen maanden

Het gaat om een techniek waarbij een laserscansysteem auto’s goed kan aansturen. Waymo zou zeven jaar met de technologie bezig zijn geweest, terwijl Uber het in negen maanden wist te ontwikkelen. Dat zou vooral zijn gekomen door de hulp van Anthony Levandowski.

Hij werkte als manager bij Waymo, waar hij in januari 2016 vertrok. Dit deed Levandowski echter niet voordat hij een server met daarop 14.000 vertrouwelijke bestanden over het ontwikkelen van de technologie kopieerde. Vervolgens richtte hij zelf het bedrijf Otto op, dat later voor ruim 640 miljoen euro werd overgenomen door Uber om de zelfrijdende auto’s op de markt te zetten.

Geheim recept

In een verklaring noemt Waymo de manier waarop Levandowski te werk is gegaan, vergelijkbaar met het verduisteren van een geheim recept van een drankenproducent. Levandowski zou enkele collega’s zelfs hebben verteld dat hij de technologie voor een concurrent wilde gebruiken.

„Wat hier plaats heeft gevonden, is geen eerlijke concurrentie”, vertelt een woordvoerder van Waymo. „Otto en indirect Uber hebben het intellectuele eigendom van Waymo tot zich genomen, zodat ze geen risico’s zouden lopen qua tijd en kosten tijdens het zelfstandig ontwikkelen van hun eigen technologie.” Waymo claimt dat het illegaal verkrijgen van de bestanden Otto zeker 500 miljoen dollar (472 miljoen euro) heeft bespaard.

Uber-woordvoerder Chelsea Kohler laat weten dat het bedrijf de aantijgingen jegens medewerkers van Uber en Otto zeer serieus neemt.

Seksuele intimidatie

De timing is voor Uber overigens niet heel fijn. Eerder deze week kwamen er berichten naar buiten dat een leidinggevende van het bedrijf seksueel getinte berichten stuurde naar medewerker Susan Flower. Zij kreeg al snel berichtjes van haar baas dat hij een open relatie met haar wilde. Later bleek dat enkele collega’s hier ook last van hadden gehad.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
‘Uber stal technologie voor zelfrijdende auto’
Sluiten