Kasper Hermans
Kasper Hermans Tech 17 feb 2017 / 15:00 uur

Spaans voetbal op vrijdag live te zien via Facebook

De wedstrijd tussen Granada en Real Betis van vrijdagavond 17 februari gaat sowieso de geschiedenisboeken in. Niet vanwege de inhoud, maar wel vanwege de verpakking. Het duel uit de Primera División wordt namelijk live uitgezonden op Facebook.

La Liga is voor zover bij ons bekend de eerste enigszins aansprekende competitie in de wereld die zich hieraan waagt. En het betreft geen eenmalig experiment. De rest van het seizoen zullen alle vrijdagwedstrijden live en bovendien gratis gestreamd worden op de Facebookpagina van de competitieorganisator.

Succesvolle test

Afgelopen seizoen deed La Liga een eerste poging en die was uiterst succesvol. De wedstrijd tussen de dameselftallen van Atlético Madrid en Athletic Bilbao had een bereik van meer dan 2 miljoen en 370.000 unieke gebruikers keken ook daadwerkelijk naar het duel. Dit zijn ongekend hoge aantallen voor wedstrijden in het vrouwenvoetbal.

Ter vergelijking. Vorig jaar keken naar de 38 competitiewedstrijden van Deportivo La Coruna in totaal 7,48 miljoen mensen in Spanje volgens cijfers van de krant El Mundo Deportivo. Dit is een gemiddelde van net geen 200.000. Ook tal van andere ploegen scoorden een stuk lager dan die 370.000. Daarbij moet wel aangetekend worden dat de meeste wedstrijden van de Primera División-ploegen uitgezonden werden op een betaalzender en het hier dus alleen om de mensen ín Spanje gaat.

Geen Real of Barça?

Pech voor de fans van de grote clubs is dat Real Madrid, Barcelona en Atlético Madrid zelden tot nooit op vrijdag actief zijn. Maar de planning voor het voetbalweekend wordt in Spanje altijd pas een paar weken van tevoren officieel. Zo is het nog onduidelijk welke wedstrijden er in de weekenden vanaf 17 maart op vrijdag gespeeld worden.

In de regels staat dat ploegen die actief zijn in de Champions of Europa League nooit de ‘gratis’ vrijdagwedstrijd mogen afwerken. Maar misschien dat er ter promotie van dit initiatief eenmalig van afgeweken wordt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Spaans voetbal op vrijdag live te zien via Facebook
Sluiten