Elselotte Smink
Elselotte Smink Tech 22 feb 2017 / 07:15 uur

Gevaar? Deze stationscamera’s kunnen het herkennen

Stel je voor: je staat rustig op het perron nog even de Metro te lezen voordat je de trein instapt. Als je even later nog snel koffie wil halen, kom je erachter dat je portemonnee uit je zak is gestolen door een brutale zakkenroller. Wat een pech!

Camera’s op een station in Duitsland moeten dit soort vergrijpen binnenkort kunnen herkennen, schrijft Berliner Morgenpost.

Slimme technologie

De beveiligingscamera’s, die op station Südkreuz worden geplaatst, zijn namelijk uitgerust met ‘slimme technologie’. Deze herkennen non-stop beelden en zijn zo op zoek naar verdachte objecten zoals rondslingerende koffers, maar ook naar gedrag dat vragen oproept. Zo zouden zakenrollers herkend kunnen worden omdat de camera’s met gezichtsherkenning signaleren of mensen vaak heen en weer lopen. De camera’s letten ook op de muren om zo graffitiartiesten te snel af te kunnen zijn.

Het beveiligingsproject wordt dit jaar getest met tachtig camera’s, maar het Duitse ministerie van binnenlandse zaken en de politie hopen dat de slimme technologie in de toekomst ook kan helpen bij het identificeren van een aanslag. Hoe? Dat is nog niet helemaal duidelijk. Eén van de opties is dat de camera bij een ‘verdachte situatie’ een harde piep laat horen en meteen de veiligheidsinstanties waarschuwt.

Privacy kwestie

Alhoewel de veiligheid op een station er misschien stukken op vooruit zou kunnen gaan, zijn er ook veel mensen tegen de slimme camera’s. Een aanslag op de privacy is hierin het grootste tegenargument: de tegenstanders vinden het geen fijn idee dat ze te herkennen zijn op de videobeelden.

In een poll van de Duitse krant wordt wel duidelijk dat het aantal voorstanders groter is dan de groep mensen die tegen de camera’s is. 74 procent van de 4478 stemmers vindt het namelijk een goed idee dat de camera’s worden geplaatst.

Wat vind jij: zou er in Nederland ook meer videobewaking moeten komen op stations?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Gevaar? Deze stationscamera’s kunnen het herkennen
Sluiten