Kasper Hermans
Kasper Hermans Tech 30 jan 2017 / 17:15 uur

WhatsApp aangeklaagd wegens datadeling met Facebook

Het Duitse VZBV – dat opkomt voor de belangen van consumenten – gaat WhatsApp aanklagen. Het sociale medium deelde namelijk data met Facebook, dat sinds 2014 het moederbedrijf is. Dit terwijl de aanvankelijke belofte bij de overname was dat dit niet zou gebeuren.

De forse kritiek binnen Europa na het breken van de belofte zorgde al snel voor een stop hiervan, al zeggen diverse toezichthouders dat het datadelen nog steeds niet gestopt is. Indien de stop wel goed is doorgevoerd, is dat voor VZBV nog steeds niet genoeg. Daarom is de gang naar de rechtbank ingezet. De organisatie eist nu dat de eerder gedeelde data verwijderd wordt door Facebook en dat het delen van de gegevens in de toekomst uitgesloten wordt. „We eisen hiervan een bevestiging.”

Niet lang bewaard

„Facebook heeft in 2014 een belofte gemaakt, maar heeft deze niet lang gehouden. Daarmee hebben ze het vertrouwen van de consument geschonden”, schrijft VZBV-juriste Carola Elbrecht op de website van de organisatie.

Wat VZBV nog het meest tegen het zere been stoot, is dat Facebook ook inzicht kreeg in de nummers van de contacten van de WhatsApp-gebruikers. Ook wanneer die contacten zelf geen account op WhatsApp of Facebook hebben. Daarnaast valt de organisatie over het feit dat de gegevens worden gebruikt voor het personaliseren van reclame op Facebook. Je kan dit uitschakelen, maar voor de belangenorganisatie zou het andersom moeten zijn, zodat het alleen gebeurt indien de gebruiker er toestemming voor geeft.

Reactie WhatsApp

WhatsApp heeft al gereageerd op de uitingen van VZBV en stelt dat het voldoet aan de richtlijnen van de Europese Unie, die allemaal terug te vinden zijn in de handleiding. „Ze geven een duidelijke en simpele uitleg over de werking van de dienst, en een keuze over hoe hun data worden gebruikt”, aldus een woordvoerder van de communicatiedienst.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
WhatsApp aangeklaagd wegens datadeling met Facebook
Sluiten