Kasper Hermans
Kasper Hermans Tech 9 jan 2017 / 18:18 uur

Plasterk: Overheidssites zijn voldoende beveiligd

Nederlandse overheidswebsites zijn voldoende beveiligd. Dat schrijft minster Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken in een brief, nadat hij van CDA-Kamerlid Mustafa Amhaouch en PvdA-Kamerleden Astrid Oosenbrug en John Kerstens Kamervragen had gekregen over de veiligheid van de Nederlandse websites.

Aanleiding hiervoor was een recent onderzoek van Open State Foundation, waaruit bleek dat nog niet de helft van de overheidswebsites (1816 stuks) beveiligde HTTPS-verbindingen gebruikt. Volgens Plasterk mist in het onderzoek echter de nuance. „Het belang van het beveiligen van de verbinding naar een overheidswebsite hangt af van of de website (persoons-)gevoelige informatie uitwisselt. Daarom zijn organisaties zelf verantwoordelijk voor het beveiligen van hun websites.”

Beveiligingsrisico

Ook benadrukt hij dat de versleutelde verbindingen aan het eind van dit jaar op alle overheidssites waarop persoonsgegevens en andere gevoelige informatie staan, zullen zijn doorgevoerd. Wel geeft hij toe dat niet alle sites van de overheid zonder beveiligingsrisico zijn. „Elke overheidsorganisatie is uiteindelijk zelf verantwoordelijk voor het beveiligen van de eigen overheidswebsites.”

Toch zijn volgens hem de persoonlijke gegevens altijd goed afgeschermd. Ook bij bijvoorbeeld het UWV. De homepage maakt weliswaar gebruik van een HTTP, maar het persoonlijke gedeelte (MIJNUWV) is afgeschermd met een HTTPS en ook nog eens een DigiD-inlog. „Op basis van het aangehaalde onderzoek kan ik niet concluderen dat de overheidswebsites in het algemeen niet voldoen”, zo luidt de uiteindelijke conclusie van Plasterk.

HTTPS vs. HTTP

HTTPS staat voor HyperText Transfer Protocol Secure. Gegevens op deze site – of die via een HTTPS verstuurd worden – zijn versleuteld en daarom niet inzichtelijk voor elke buitenstaander. Dus bij internetbankieren zul je dus altijd HTTPS voor de url zien staan.

Als je voor je een site betreedt al wil weten of het om een HTTPS of een HTTP gaat, kan je het beste de site googelen. Als het dan om een HTTPS-site gaat, zul je dat altijd vooraan in de url zien staan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Plasterk: Overheidssites zijn voldoende beveiligd
Sluiten