IngelisedeVries
IngelisedeVries Tech 4 dec 2016 / 10:00 uur

YouTubers woedend om nieuw algoritme

Het zit YouTubers niet mee de laatste tijd. Reclame maken wordt flink ingeperkt, als treitervlogger krijg je geen advertenties meer en nu lijkt YouTube ook een hele hoop kijkers weg te snoepen. YouTuber PewDiePie is woedend, laat hij in een video weten.

De Zweedse Felix Kjellberg, zoals hij in het echt heet, laat weten zijn bijna 50 miljoen volgers in de steek te laten en te stoppen. Hij is één van de filmpjesmakers die claimt dat zijn kijkers bij bosjes lijken te verdwijnen. Hij zegt tussen de 30 en 40 procent van zijn kijkers kwijt te zijn.

Ander algoritme

De theorie is dat YouTube een nieuw algoritme heeft waardoor de YouTubers niet meer zo vaak tevoorschijn komen. Al zijn er ook mensen die denken dat YouTube express reclames meer in de schijnwerpers zet. Hoe dan ook, volgens PewDiePie wil YouTube geen normale uitleg geven over wat er aan de hand is, meldt hij in een video. „Het zijn niet alleen mijn filmpjes, een hoop YouTubers valt dit op.”

YouTube claimt echter dat er helemaal niks is veranderd. Het zou eraan liggen dat nepvolgers eruit zijn gegooid. In een verklaring in een video vertellen ze: „We hebben onderzoek gedaan en we zien geen vermindering in het aantal volgers van de YouTube-makers, behalve de gewone veranderingen omdat mensen besluiten geen abonnee meer te willen zijn. Ook verwijderen we regelmatig spammende volgers. We doen ons best om ervoor te zorgen dat de aantallen zo accuraat mogelijk zijn.”

https://www.youtube.com/watch?v=6GCpCKZiXxM

PewDiePie is echter flink over de rooie en roept dat hij zijn account zal verwijderen als hij 50 miljoen volgers heeft. „Dat wordt leuk, ik heb er zin in om dit account te verwijderen en een nieuw account te beginnen. Ik stop niet met YouTube, ik verwijder gewoon dit account.”

Experiment

Er zijn meerdere YouTubers boos dat ze hun volgers zien verdwijnen. Ethan Klein vroeg het zich vorige week ook al af. Volgens hem verdwijnen kijkers en volgens ook heel spontaan. YouTuber JackSepticEye zegt in een ander filmpje: „Dit zijn mensen hun carrieres. Compleet veranderen hoe het werkt en niemand erover inlichten is een stom ding om te doen.” Om te kijken wat er aan de hand is, heeft een aantal YouTubers de handen ineen geslagen om te testen of er echt zomaar mensen verdwijnen.

Reageer op artikel:
YouTubers woedend om nieuw algoritme
Sluiten