Steven Musch
Steven Musch Tech 7 dec 2016 / 09:55 uur

PewDiePie verdient 15 miljoen met YouTube-filmpjes

Felix Kjellberg, beter bekend als PewDiePie, verdient jaarlijks 15 miljoen dollar (13,92 miljoen euro) met zijn YouTube-filmpjes. Hij is daarmee de meest verdienende YouTube-ster, meldt het Amerikaanse zakenblad Forbes.

PewDiePie maakt video’s over games waar hij commentaar op levert terwijl hij ze speelt. Ondanks zijn verdiensten, kondigde de 27-jarige Zweed met 50 miljoen volgers onlangs aan dat hij zijn YouTube-kanaal mogelijk wil opdoeken. Volgens PewDiePie saboteert YouTube zijn kanaal. YouTube zou kijkers die geabonneerd zijn afmelden en geabonneerden zouden de video’s die hij upload niet meer automatisch te zien krijgen.

Forbes stelde voor het tweede jaar op rij een lijst op met de best verdienende YouTubers. Samen zijn de tien best verdienende YouTubers goed voor zo’n 70,5 miljoen dollar. De nummer twee op de lijst is de grappenmaker Roman Atwood.

Nederlandse grootverdieners

Ook in Nederland verdienen YouTubers veel geld met hun creaties, blijkt uit gegevens van Quote. Robb van Eijndhoven verdient met zijn gamekanaal, waar 1,7 miljoen mensen op geabonneerd zijn, meer dan twee ton. Op de tweede plek staat Jordi van den Bussche (Kwebbelkop), die ook voornamelijk video’s maakt over games.

Sluikreclame

Adverteerders betalen YouTubers grof geld om reclame te maken in hun video’s. Het wordt echter niet altijd duidelijk aangegeven dat er in een YouTube-filmpje reclame wordt gemaakt. Dit zorgt dus regelmatig voor sluikreclame. Het Nederlandse Commissariaat voor de Media wil daar een verbod op.

Het zou nu nog vaak onduidelijk zijn of YouTubers betaald krijgen voor hun filmpjes. Zo kan het bijvoorbeeld dat een vlogger die de Hema binnenloopt betaald wordt om reclame te maken voor de winkelketen, zonder dat dat wordt aangegeven. Het commissariaat is daarom bezig met het opstellen van nieuwe regels. Zo moeten YouTubers in toekomst altijd melden of ze reclame maken in hun filmpje.

Reclame voor kinderen onder de 12 jaar wordt verboden en YouTubers die zich niet aan de regels houden kunnen straks een boete van 20.000 euro krijgen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
PewDiePie verdient 15 miljoen met YouTube-filmpjes
Sluiten