Kasper Hermans
Kasper Hermans Tech 4 dec 2016 / 11:32 uur

Augmented reality lijkt te helpen tegen fantoompijn

Fantoompijn bestrijden met augmented reality. Dat kan, zo hebben wetenschappers aan het Zweedse Chalmers University of Technology ontdekt. Pijn die mensen voelen in geamputeerde lichaamsdelen, kan met behulp van augmented reality verdreven worden, zo bleek uit veertien testgevallen.

Voor wie het nog niet wist: augmented reality staat voor beelden met een toevoeging aan de werkelijkheid. Zo zie je op je scherm de echte wereld aangevuld met bijvoorbeeld sensordata of extra informatie over de omgeving. Maar je ziet het ook steeds meer terug in games, zoals het overpopulaire Pokémon Go, waarin je de Pokémon op straat ziet verschijnen.

Transformeren

De techniek die in deze proef werd gebruikt, werkt wel een stukje geavanceerder. De proefpersonen kregen namelijk sensoren op hun lijf, die in staat zijn om de instructies van de spieren te analyseren. Vervolgens werden die signalen getransformeerd tot acties van de missende arm of ander lichaamsdeel op een televisiescherm, zoals hand- en polsbewegingen.

Door de simulatie te combineren met webcambeelden, ontstond er augmented reality, waarbij de proefpersonen dus wel hun arm zagen. Ze konden hiermee zelfs spelletjes spelen. Zo konden ze een auto besturen in een racespel, waarbij ‘hand open’ gas geven was en ‘vuist maken’ remmen.

De veertien onderzochte personen ondergingen allemaal twaalf sessies, waarna de fantoompijn af was genomen met vijftig procent. Ook gaven ze aan dat hun dagelijkse activiteiten en slaap tot de helft minder verstoord werden dan voor de sessies.

Minder medicijnen

De Chalmers University is zeer verheugd over de resultaten, vooral omdat de patiënten die als proefpersonen golden niet met een van de andere methoden geholpen konden worden. Vier van hen namen wel medicijnen, maar sinds het gebruik van augmented reality is hun inname daarvan ook een heel stuk afgenomen.

Tot slot is het positief dat de methode een langdurig effect lijkt te hebben. Zes maanden na de sessies merken de patiënten nog steeds de resultaten van de proef.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Augmented reality lijkt te helpen tegen fantoompijn
Sluiten