Cerise van Vliet
Cerise van Vliet Tech 21 nov 2016 / 19:09 uur

Webwinkels nog steeds slordig met retourzendingen

Webwinkels overtreden nog steeds op grote schaal de wet door klanten te laat of te weinig terug te betalen als zij een artikel terugsturen. Dat meldt de Consumentenbond maandag, die zelf voor het vierde jaar op rij de proef op de som nam bij meer dan tweehonderd internetwinkels.

De bond bestelde bij elke webwinkel drie artikelen en stuurde die vervolgens binnen de wettelijke bedenktijd van veertien dagen terug. Winkeliers zijn dan verplicht het volledige aankoopbedrag plus eventuele bezorgkosten binnen veertien dagen terug te storten op jouw rekening.

36 procent

Ruim een op de drie webwinkels (36 procent) hield bij minstens een van de drie bestellingen de bezorgkosten achter. De helft van die winkels deed dat zelfs bij alle drie de bestellingen. Ook kwamen veel winkels te laat of helemaal niet over de brug, of gaven zij een tegoedbon in plaats van geld terug.

Alles bij elkaar gaat de helft van alle onderzochte webwinkels bij minimaal een van de onderzochte bestellingen de fout in. Consumenten worden daardoor jaarlijks voor zo’n 12 miljoen euro gedupeerd, schat de Consumentenbond.

Wettelijke verplichting

„Het lijkt bij veel onlineverkopers maar niet door te willen dringen dat terugbetalen van bezorgkosten geen gunst of service is, maar een wettelijke verplichting waar iedere webwinkel aan moet voldoen”, zegt directeur Bart Combée van de Consumentenbond. Veel van de overtreders zijn veelplegers, voegde hij eraan toe.

De manier waarop sommige webwinkels omgaan met retourzendingen is ook de Autoriteit Consument & Markt (ACM) een doorn in het oog. De toezichthouder legde afgelopen jaar al aan verschillende bedrijven een stevige boete op.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Webwinkels nog steeds slordig met retourzendingen
Sluiten