Sofie Smulders
Sofie Smulders Tech 16 nov 2016 / 16:21 uur

Website voorspelt toekomst aan de hand van Facebook

Om je toekomst te laten voorspellen, hoef je – als je dat al deed – tegenwoordig echt niet meer langs een waarzegger. Als je een glimp wil opvangen van de rest van je leven, hoef je alleen maar Predictive World te gebruiken, een website die jouw Facebookgebruik analyseert en daar de resultaten van uiteenzet. Dit meldt IFL Science.

Een beetje angstaanjagend is het wel. Het internet weet tegenwoordig sowieso al zoveel meer dan vroeger. Je hoeft maar een keer online naar een paar nieuwe sneakers te zoeken en voordat je het weet verschijnen advertenties van diezelfde sneakers op alle mogelijke plekken op je beeldscherm.

Predictive World is een samenwerking van het Psychometrics Centre van de Universiteit van Cambridge en ontwikkelaar Unisoft. De twee organisaties sloegen de handen ineen voor de website ter ere van de release van de game Watch Dogs 2.

Algoritmen

Wat doet Predictive World? Als je de applicatie toegang geeft tot jouw Facebookaccount, wordt er met behulp van algoritmen fanatiek door jouw ‘socialmedialeven’ gebladerd. Dit resulteert in zo’n 60 voorspellingen op de gebieden van persoonlijkheid, gezondheid, levensverwachting en culturele voorkeuren.

Een voorbeeld. Je culturele index geeft de kwaliteit van je culturele omgeving aan. Dit ‘toont aan’ hoeveel boeken je leest, hoe geletterd je bent, maar ook hoeveel culturele instellingen, zoals bibliotheken, bioscopen en musea zich in jouw omgeving bevinden.

Natuurlijk testte Metro Predictive World ook. Sommige uitkomsten zijn inderdaad aannemelijk (of je wil ze graag aannemen, zoals een levensverwachting van 83,5 jaar en een geschatte kans van 0,007 procent dat je vermoord wordt), anderen kloppen gewoonweg niet of zijn lastig te interpreteren. Hoe dan ook, best leuk om eens te proberen dat Predictive World.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Website voorspelt toekomst aan de hand van Facebook
Sluiten