Sophie Moerman
Sophie Moerman Tech 11 nov 2016 / 18:11 uur

Website leidt tot minder bezoekjes aan huisarts

Kwaaltjes opzoeken op het internet is niet altijd het beste idee, voor je het weet ‘heb’ je alle ziektes die je niet wilt. Behalve als je het op de juiste websites doet. Steeds meer mensen maken namelijk gebruik van de website thuisarts.nl, waardoor het aantal bezoekjes en telefoontjes aan de huisarts minder wordt.

Dat blijkt uit onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG), Gemiddeld vinden er door het hele land 675.000 huisartsbezoeken per maand minder plaats.

Uitleg

De website thuisarts.nl is een initiatief van de NHG. De website biedt uitleg van ruim 600 medische onderwerpen. Zo worden allerlei kwaaltjes en ziekten, en het bijbehorende advies van de huisartsen, makkelijk vertaald naar begrijpbare taal voor de patiënt. Huisartsen gebruiken de website als ondersteuning tijdens of na consulten. De website bestaat sinds maart 2012 en is onafhankelijk van commerciële partijen zoals farmaceutische bedrijven.

Ouderen

Behalve het aantal bezoekjes nam ook het aantal telefoontjes naar de huisarts af. Dit geldt ook voor ouderen en lageropgeleiden, ook zij weten de website steeds vaker te vinden. In het onderzoek werd onderscheid gemaakt tussen chronische en niet-chronische zorg, omdat het zorggebruik kan afnemen door recente veranderingen in de chronische zorg. Dat bleek overigens niet zo te zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Website leidt tot minder bezoekjes aan huisarts
Sluiten