Zoë Boven
Zoë Boven Tech 17 nov 2016 / 19:01 uur

Vrienden dumpen mag: het is nationale ontvrienddag

Erger jij je al tijden mateloos aan een Facebookvriend die dagelijks deelt hoe zwaar zijn leven is of foto’s plaatst van elke poep of scheet die zijn of haar baby laat? Dan is donderdag een prima dag om diegene uit je vriendenlijst te verwijderen. Het is namelijk nationale ontvrienddag.

De nationale ontvrienddag, op 17 november, werd zes jaar geleden in het leven geroepen door de Amerikaanse talkshowpresentator Jimmy Kimmel. Hij ergerde zich zo aan de zogenaamde digitale vriendschappen dat hij iedereen opriep de bezem eens flink door zijn vriendenlijst te halen. „Niemand heeft 1000 vrienden”, klonk het.

‘Verhuizen’

Vrienden van Facebook of een ander sociaal medium zoals Twitter of Instagram verwijderen is voor sommige mensen echter een grote stap. Want hoe beoordeel je nu of iemand het écht waard is om je online vriend te zijn?

Ook hiervoor heeft Kimmel een oplossing bedacht. Plaats, het liefst op vrijdagmiddag, een bericht dat je gaat verhuizen. Mensen die reageren en hulp aanbieden, zijn volgens de presentator échte vrienden die een plekje op je tijdlijn verdienen.

Waarschuwing

In 2014 nam Kimmel speciaal voor de ontvrienddag een video op die Facebookgebruikers naar ‘vrienden’ konden sturen die ze op het punt stonden te verwijderen. In de ‘waarschuwing’ komen een aantal punten voorbij waarmee iemand solliciteert naar verwijdering: „Je plaatst te veel, let niet goed genoeg op je spelling, houdt nooit eens je mond over politiek en deelt te vaak hoe je geslapen hebt”, somt de presentator op.

https://www.youtube.com/watch?v=fdrpTqw3SGE

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vrienden dumpen mag: het is nationale ontvrienddag
Sluiten