Kasper Hermans
Kasper Hermans Tech 13 nov 2016 / 16:25 uur

Verlamde vrouw bedient tablet met hersenimplantaat

Ze is totaal verlamd, maar toch kan Hanneke de Bruijn een tablet besturen. Via een ingebracht hersenimplantaat bestuurt ze het apparaatje en kan ze dus bijvoorbeeld woorden schrijven, dat staat in een rapport dat verschenen is in New England Journal of Medicine.

De Bruijn kampt met de zenuwziekte ALS, waardoor ze bijna volledig verlamd is. Zij heeft nu elektroden in haar hersenen zitten bij de zenuwen waarmee ze haar handen aanstuurt. Via het implantaat en een zender worden de signalen doorgestuurd en omgezet naar bewegingen op het tabletscherm.

Zeven maanden oefenen

Het implantaat werd ruim een jaar geleden geplaatst. Het werkte niet direct perfect. Zeven maanden werd er geoefend op het gebruik en de afstelling. Toen het rapport opgesteld werd, was De Bruijn in staat om met een gemiddelde snelheid van 33 tellen per letter te typen. Hierbij stond nog wel de typeondersteuning aan.

Belangrijker dan de tijd is dat het De Bruijn steeds minder mentale kracht kost om de letters in te typen. Het systeem zou verlamde mensen kunnen helpen buiten de deur. Nu kunnen ze communiceren met het een stuk snellere oogdetectiesysteem, maar dit werkt alleen goed bij weinig omgevingslicht en dat maakt het lastig voor buiten gebruik, zo schrijft Nu.nl.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Verlamde vrouw bedient tablet met hersenimplantaat
Sluiten