Sofie Smulders
Sofie Smulders Tech 24 nov 2016 / 13:42 uur

Veilig internetten? Zo ga je om met je wachtwoorden

Het is donderdag Nationale Verander Je Wachtwoorden Dag. Die kun je natuurlijk stilletjes aan je voorbij laten gaan, maar je kunt er ook gebruik van maken door je wachtwoorden een update te geven. Het schijnt namelijk dat we dat veel te weinig doen.

Minder dan een kwart van de Nederlanders verandert zijn of haar wachtwoord één keer per jaar en 35 procent doet dit zelfs minder dan één keer per jaar. Dit blijkt uit een onderzoek dat Markteffect deed in opdracht van het bedrijf BIT. Ook opvallend: Nederlanders in de oudere doelgroep (in de leeftijd vanaf 35 jaar) veranderen relatief vaker hun wachtwoord dan jongere Nederlanders (in de leeftijd van 18 tot en met 34 jaar).

Uit het onderzoek, dat gericht was op veilig internetten in het algemeen, blijkt dat jongeren over het algemeen minder veilig internetgedrag vertonen dan ouderen. Zo openen ze bijvoorbeeld vaker e-mails en bijlagen van onbekende afzenders. Metro vroeg Wido Potters van BIT hoe dit kan. BIT heeft niet onderzocht hoe het komt dat jongeren achtelozer lijken om te gaan met het afgeven van gegevens. „Dat blijft gissen, maar vermoedelijk heeft dat ermee te maken dat jongeren ermee zijn opgegroeid. Vanaf dag 1 zijn ze gewend om gegevens af te geven”, aldus Potters, die vermoedt dat ouderen er bewuster bij stilstaan.

Wachtwoorden veranderen

BIT raadt aan om wachtwoorden regelmatig te veranderen en om verschillende wachtwoorden te blijven gebruiken. Als je deze niet allemaal kunt onthouden, heeft Potters nog een handig trucje: „Je kunt een master password op je browser zetten, hiermee worden verschillende wachtwoorden voor websites onthouden. Je hoeft zelf enkel het master password te onthouden.” Dit is echter alleen echt veilig voor je persoonlijke computer, op openbare computers is dit weer niet zo handig.

Volgens Potters zijn er twee typen wachtwoorden die je goed kunt gebruiken. „Een heel lang wachtwoord dat bestaat uit meerdere woorden die samen nergens op slaan. Deze kun je gemakkelijk onthouden door ze in een zin te zetten. De andere manier is een sterk wachtwoord, naast letters bestaande uit verschillende tekens, maar dat minder lang is (zo’n 10-12 tekens).”

Combinaties

Op wachtwoordbewust.nl worden tevens tips gegeven voor een zo veilig mogelijk wachtwoord. Zo adviseren ze om niet één enkel woord te gebruiken als wachtwoord en dit altijd te combineren met cijfers. Daarbij denk je wellicht snel aan je geboortedatum of je postcode, maar dit is te gemakkelijk te raden voor anderen. Geen inspiratie? Via een website als wachtwoordgenereren.nl kun je eenvoudig een sterk wachtwoord aanmaken.

Je zou het bijna niet geloven, maar er zijn nog genoeg mensen die dit soort tips compleet negeren. „Keer op keer blijkt bij het lekken van gebruikersgegevens weer dat wachtwoorden als ‘123456’ of ‘password’ nog veelvuldig gebruikt worden”, aldus Potters.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Veilig internetten? Zo ga je om met je wachtwoorden
Sluiten