Sofie Smulders
Sofie Smulders Tech 10 nov 2016 / 15:30 uur

Swipen om overmatig alcoholgebruik aan te pakken

Drink jij meer alcohol dan je eigenlijk zou willen? Dan zou je weleens baat kunnen hebben bij een nieuwe app die ontwikkeld is voor mensen die hun drankgebruik willen verminderen: Breindebaas.

Het is geen app met een stem die je subtiel influistert dat alcohol slecht voor je is of die je een notificatie stuurt wanneer je op het punt staat een glas wijn in te schenken. Nee, de app Breindebaas werkt anders. Door middel van het spelen van een spelletje wordt je brein geleidelijk aan beïnvloed, waardoor je minder snel naar alcohol grijpt.

Swipen, wat we ook doen doen op apps als Tinder, is het trefwoord dat van toepassing is op de app Breindebaas. „Door zo snel mogelijk plaatjes van alcoholische drankjes weg te swipen en foto’s van glaasjes fris juist naar je toe te schuiven, wordt het brein getraind om onbewuste patronen te doorbreken”, aldus onderzoeker Marloes Postel tegen De Telegraaf. Als je de app twee keer per week, drie weken lang achter elkaar gebruikt, zou het al effect hebben.

Buitensporig alcoholgebruik

De app is bedoeld voor mensen die eigenlijk heel goed weten dat hun alcoholgebruik buitensporig is, maar voor wie professionele hulp zoeken nog even een stap te ver is. Het lijkt ook een geschikte app voor mensen die denken dat hun alcoholgebruik normaal is, maar die, als ze alle genuttigde alcoholische versnaperingen per week op een rijtje zetten, beseffen dat ze tevens overmatig drinken.

Volgens het Voedingscentrum is het positieve effect van alcohol op je lichaam niet meer van toepassing bij het drinken van meer dan 1 glas per dag. Maximaal 1 glas alcohol per dag is dan ook het advies. Het nuttigen van te veel alcohol kan leiden tot een hele reeks ziektes en gezondheidsklachten, waaronder hart- en vaatziektes, diabetes en kanker. Het Voedingscentrum staat echter ook niet zo te springen om frisdrank, dus is het de vraag of het misschien beter is als je in de app glaasjes water ‘naar je toe kunt schuiven’.

Iemand alcohol verslaafd noemen is echter wat anders. Jellinek stelt dat je een probleemdrinker bent als je „sterk verlangt naar alcohol, wel wil maar niet kan minderen en blijft gebruiken ondanks de schade (emotioneel of fysiek) die het oplevert.” Op de website van Jellinek kun je een test doen om te kijken hoe het met jouw alcoholgebruik gesteld is.

De app wordt overigens al een tijdje gebruikt in de verslavingszorg. Nu wordt gekeken of de app ook voor iedereen beschikbaar gesteld wordt.

Reageer op artikel:
Swipen om overmatig alcoholgebruik aan te pakken
Sluiten