Kasper Hermans
Kasper Hermans Tech 14 nov 2016 / 20:11 uur

Hackers verdienden miljoenen met voetbalgame FIFA

De Amerikaanse Anthony Clark had een iets ander idee bij professioneel gamen dan de gemiddelde gamer. Hij wordt ervan verdacht via hacks op het populaire videospel FIFA miljoenen te hebben verdiend en wordt samen met drie andere hackers van fraude beschuldigd, zo meldt de gamewebsite Kotaku.

Ultimate Team

Het kwartet had samen software ontwikkeld waarmee het razendsnel munten kon verzamelen in het spel. De vier stuurden met die software servers om de haverklap het bericht dat er een wedstrijd was gespeeld, waardoor ze uitbetaald kregen. Met die munten kan je in de gamemodus Ultimate Team zogenaamde packs kopen, waarin voetballers en handige tools zitten. Deze hebben ze vervolgens weer via de zwarte markt doorverkocht aan andere spelers, waarmee ze bakken met geld verdienden.

De hackers kwamen in 2015 op de radar van de FBI nadat ze zeker al twee jaar gebruik hadden gemaakt van de software. Er is beslag gelegd op miljoenen dollars cash, een bankrekening met daarop ruim 2,8 miljoen dollar, verschillende Lamborghini’s, een aantal computers en Xbox 360-consoles. De schatting is dat het viertal tussen de 15 en 18 miljoen dollar (14 tot 16,75 miljoen euro) heeft omgezet.

Een bekend

Inmiddels heeft een van de vier bekend. Een ander zegt enkel te hebben geholpen met het ontwikkelen van de software. De groep zou onderdeel uitmaken van het hackerscollectief RANE Developments en onder hen zou Clark de leider zijn. De vier moeten binnenkort voor de rechtbank in Texas verschijnen. Het is nog onbekend wat EA (maker van FIFA) ze precies ten laste zal leggen.

RANE Developments heeft volgens de FBI banden met de hackers van Xbox Underground. Deze groep werd in 2014 aangeklaagd voor het stelen van software en andere vergrijpen door Valve en Microsoft.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Hackers verdienden miljoenen met voetbalgame FIFA
Sluiten