Wouter van Loon
Wouter van Loon Tech 14 nov 2016 / 12:19 uur

Hack bij 18+-sites: zo beperk je de schade

De gebruikers van FriendFinder, het bedrijf achter 18+-sites als AdultFriendFinder en Cams.com, kunnen wel eens heel zenuwachtig zijn. Hackers hebben namelijk in de database van het bedrijf ingebroken, waardoor de gegevens van 400 miljoen gebruikers bekend zijn. Het gaat om e-mailadressen, wachtwoorden en ip-adressen, waardoor de gebruikers vrij makkelijk te identificeren zijn. Wat kun je doen om je gegevens zo goed mogelijk te beschermen?

Gebruik niet je eigen mailadres

Als je liever niet geïdentificeerd wil worden door hackers, is het allereerst verstandig om niet je mailadres te gebruiken waarmee je ook naar je oma of collega’s mailt. Maak daarom een apart mailadres aan, waarmee je je registreert voor de diensten. Je kunt de mails die op dit adres komen, dan automatisch laten doorsturen naar je primaire e-mailadres.

Soms krijg je alleen maar een link toegestuurd waarin je je account moet bevestigen. Daarvoor kun je een tijdelijk adres aanmaken, dat maar tien minuten bestaat. Bijvoorbeeld via 10 Minute Mail.

Gebruik een goed wachtwoord

De wachtwoorden die door de hackers zijn buitgemaakt bij de 18+-sites, waren bijna allemaal gemakkelijk te raden. Volgens LeakedSource, die de hack ontdekte, is ‘123456’ het meest voorkomende wachtwoord in de dataset, gevolgd door ‘12345’.

Het is verstandig om je wachtwoord zo lang mogelijk te maken. Op die manier voorkom je dat een ‘brute force aanval’, waarbij simpelweg zo veel mogelijk wachtwoorden worden uitgeprobeerd om op een account te komen, slaagt. Ook is het verstandig om een combinatie van hoofdletters, kleine letters, cijfers en leestekens te gebruiken.

Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om de eerste letters van een zin achter elkaar te zetten, zoals het refrein van je favoriete liedje. Die kun je aanvullen met cijfers en leestekens.

Gebruik meerdere wachtwoorden

Als je wachtwoord gestolen is, loop je het risico dat ook je andere accounts gekraakt kunnen worden. Het is daarom slim om voor verschillende diensten, ook verschillende wachtwoorden te gebruiken.

Het probleem: het wordt wel heel moeilijk om al die wachtwoorden te onthouden. Daarom kun je ook een wachtwoordkluis gebruiken, zoals LastPass of 1Password. Daarin sla je al je wachtwoorden op, en op die manier kun je al je accounts gebruiken met één masterwachtwoord.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Hack bij 18+-sites: zo beperk je de schade
Sluiten