Cerise van Vliet
Cerise van Vliet Tech 5 nov 2016 / 10:10 uur

Fransman krijgt 3 maanden cel om naam wifi-netwerk

De naam van je wifi-netwerk, het is natuurlijk een uiterst belangrijke keuze voor de creatievelingen onder ons. Maar met namen als ‘breng bier naar nummer vier’ en ‘dit is niet jouw wifi-netwerk’ blijft het voor zover bekend bij ons nog onschuldig in Nederland. In Frankrijk is een tiener echter veroordeeld voor de naam die hij zijn wifi-netwerk gaf.

Een 18-jarige jongen uit het Franse Dijon dacht dat het wel origineel was om zijn wifi-netwerk ‘Daesh 21’ te noemen. Inmiddels weet hij dat het wel origineel, maar niet heel slim is. De rechter heeft hem veroordeeld tot een taakstraf van honderd uur. De jongen stemde hier niet mee in en kreeg zo een voorwaardelijke celstraf van drie maanden.

Islamitische staat

‘Daesh 21’ is dus niet de naam die je aan je nieuwe draadloze netwerk moet geven. Daesh is namelijk de Arabische afkorting die wordt gebruikt voor terreurorganisatie Islamitische Staat. Het nummer 21 was ook niet willekeurig gekozen, dat is het nummer van het departement Côte d’Or, waar Dijon de hoofdstad van is.

Aangezien je wifi-netwerk niet alleen zichtbaar is binnen de muren van jouw huis, kan het zijn dat de buren je creativiteit niet op prijs stellen. Dat was ook het geval bij deze jongen. Zijn buren zagen de naam van het draadloze netwerk en belden de politie.

Alles doorzocht

De Franse autoriteiten doken er bovenop en bestempelden het wifi-netwerk als een serieuze dreiging. Ze namen het hoog op en er werd een groot onderzoek ingesteld, waarbij de jongen volledig werd nagetrokken. Zijn volledige computer, telefoon en zijn social media-accounts zijn doorzocht door de Franse politie.

Verheerlijken van terrorisme

Uit al die gegevens kwam geen enkele aanwijzing voor een terroristisch motief, maar de jongen werd toch veroordeeld. Dit deed de rechter op grond van ‘het verheerlijken van terrorisme’, sinds de invoering van de nieuwe anti-terreurwet in Frankrijk staat hier een gevangenisstraf van maximaal zeven jaar op.

‘Slaat helemaal nergens op’

Die zeven jaar kreeg de jongen niet, wel drie maanden. De advocaat die de jongen in de arm had genomen, noemt de uitspraak van de rechter flauwekul. Volgens haar kon de jongen zelf niet eens uitleggen waar de naam van het netwerk voor stond. „De naam van een netwerk wijzigen als verheerlijken van terrorisme zien, slaat helemaal nergens op”, zei ze volgens RTL.

Ondertussen heeft de jongen de naam van het wifi-netwerk wel veranderd. Het is nu ‘Roudoudou 21’, een verwijzing naar een Franse muzikant. Hij kan nog in beroep gaan tegen zijn veroordeling.

Reageer op artikel:
Fransman krijgt 3 maanden cel om naam wifi-netwerk
Sluiten