Kasper Hermans
Kasper Hermans Tech 25 nov 2016
Leestijd: 1 minuut

CDA wil meer aandacht voor internetoplichting

Het CDA wil meer aandacht voor internetoplichting. Vooral het aanpakken ervan moet volgens de christelijke democraten intensiever gebeuren. Daarnaast moet het voor slachtoffers makkelijker worden om de schade te verhalen op de daders. Dat staat in een initiatiefnota van Kamerlid Madeleine van Toorenburg.

De cijfers van 2013 zijn schokkend. In dat jaar werd er meer dan 50.000 keer aangifte gedaan bij het Landelijk Meldpunt Internetoplichting (LMIO), maar slechts 159 gevallen werden behandeld door de politie.

Een op de tien doet aangifte

Het gevolg is dan ook dat steeds minder Nederlanders aangifte doen van cybercriminaliteit. Dit was al slechts 10 procent en volgers onderzoekers, die werken in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie, zal dit alleen maar verder afnemen.

„De politie heeft er gewoon geen capaciteit voor”, zegt Van Toorenburg in gesprek met Nu.nl. „Wij vinden dat mensen die slachtoffer zijn van internetoplichting heel erg in de kou worden gezet door de overheid.”

Meer hulp

Van Toorenburg wil verder meer betrokkenheid van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB), dat ook bij de handhaving van civiele vonnissen nadrukkelijker moet optreden. „Nu moeten slachtoffers vaak nog kosten maken om het opgelichte geld terug te krijgen en dat is vaak kansloos.” Daarnaast hoopt het CDA ook meer samenwerking tussen de politie en bank hierbij te zien.

De initiatiefnota wordt aanstaande woensdag in de Tweede Kamer besproken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
CDA wil meer aandacht voor internetoplichting
Sluiten