IngelisedeVries
IngelisedeVries Tech 14 nov 2016 / 11:17 uur

Bizar: Adobe komt met ‘photoshop’ voor audio

Het lijkt een aflevering van de serie Black Mirror, waarin er bizarre scenario’s over de toekomst van de techniek worden geschetst. Maar dat is het niet: photoshop voor audio zit er daadwerkelijk aan te komen. Het nieuwe programma werd vorige week gepresenteerd door Zeyu Jin van Adobe.

„Jullie maken rare dingen met fotobewerkingen online”, begint Zeyu zijn presentatie lachend. „Mijn wij gaan het volgende doen. Wij gaan menselijke stemmen bewerken. Veranderen wat je op je bruiloft hebt gezegd.” Daarna laat hij een audiofragment horen van één van de sprekers en demonstreert hij hoe dat bewerkt wordt. Zeyu kan niet alleen woorden die worden uitgesproken omwisselen, hij weet ook een heel nieuw woord uit te laten spreken door de computer in dezelfde stem.

Vervalsing

Een indrukwekkende technologie natuurlijk, maar niet zonder risico. Gelukkig hebben de makers van VoCo eraan gedacht dat een programma als dit nogal fraudegevoelig is. Zo kun je er mensen dingen mee laten zeggen die ze nooit hebben gezegd, en daarmee flink manipuleren. „We hebben onderzocht hoe we vervalsingen kunnen voorkomen”, vertelt Zeyu. „Bijvoorbeeld door de audio te watermerken en opsporingsmechanismen in te bouwen. We werken er hard aan dat mensen het niet van echt kunnen onderscheiden, maar er moet geen misbruik van gemaakt worden.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Bizar: Adobe komt met ‘photoshop’ voor audio
Sluiten