Cerise van Vliet
Cerise van Vliet Tech 25 nov 2016 / 13:29 uur

Binnenkort hulp van kakkerlakken bij noodsituaties

Kakkerlakken die levens redden, het klinkt onwerkelijk en zo ver is het ook nog lang niet, maar er is wel een stap in die richting gezet. Wetenschappers van de North Carolina State University hebben namelijk de knappe overlevingsvaardigheden van kakkerlakken gebruikt voor hun nieuwste uitvinding.

Van kakkerlakken wordt vaak gezegd dat zij zelfs een atoombom of kernramp zouden overleven. Of dat echt zo is, weet eigenlijk niemand. Wel is zeker dat kakkerlakken in ieder geval beter tegen straling kunnen dan wij en ze verschillende bacteriën overleven die dodelijk zijn voor de mens.

Een heel sterk beestje dus, wisten ook de wetenschappers uit North Carolina. Zij bedachten een systeem waardoor kakkerlakken kunnen worden ingezet om gedetailleerde kaarten te maken. Een soort Google Maps of TomTom dus, maar dan van een kleiner gebied.

Ze willen dit bijvoorbeeld inzetten bij rampgebieden of gebouwen die in elkaar zijn gestort. Met een door hen bedacht mechanisme kunnen ze de kakkerlakken aansturen. Hiermee sturen ze de dieren het gebied in en verkrijgen de onderzoekers informatie uit de zendertjes die op de ruggen van de beestjes zitten.

Slachtoffers

Zo kunnen de onderzoekers een gedetailleerde kaart samenstellen en makkelijker bij eventuele slachtoffers komen.

Deze zenders op de kakkerlakken worden aangestuurd door de wetenschappers en zenden informatie uit naar een soort drone die boven de dieren moet blijven vliegen. Deze ‘drone’ vangt de informatie op en stuurt deze weer door naar de computers van de wetenschappers.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Binnenkort hulp van kakkerlakken bij noodsituaties
Sluiten