Cerise van Vliet
Cerise van Vliet Tech 5 nov 2016 / 08:50 uur

Belangrijke sites lastig voor mensen met beperking

Even online shoppen, een viral video bekijken of dit artikel lezen. Het lijkt allemaal zo gewoon, maar dat is het natuurlijk niet voor de blinden en slechtzienden in onze samenleving. Zij kunnen niet zo makkelijk het internet afspeuren.

Toch willen ook zij in een tijd van digitalisering gewoon meegenieten. Maar belangrijke websites zoals nieuwssites, webwinkels en sites van energiebedrijven zijn vaak slecht toegankelijk voor blinden, slechtzienden en mensen met andere beperkingen. Die conclusie trekt Stichting Accessibility op basis van onderzoek naar honderd veelgebruikte Nederlandse webpagina’s.

Eén fout is cruciaal

Het is dan ook een hele kunst om je website voor iedereen toegankelijk maken. Eén foutje en een hele groep mensen kan een site niet bekijken. Zo is de helft van alle sites die de onderzoekers onder de loep namen niet met een toetsenbord te bedienen. Voor blinden is dat funest, zij kunnen namelijk geen muis gebruiken om te navigeren.

De overheid doet het relatief goed in dit onderzoek. Accessibility onderzocht zestien sectoren in ons land. Het best scoren informatiesites van gemeenten, de Rijksoverheid en volksvertegenwoordigingen zoals de Tweede Kamer. Niet zo gek, want de overheid heeft zichzelf verplicht om websites toegankelijk te maken voor mensen met een handicap.

Zorgelijke resultaten

De stichting noemt de resultaten van het onderzoek zorgelijk. ,,Door de digitalisering van de samenleving worden mensen steeds meer afhankelijk van internet om zelfstandig deel te kunnen nemen aan de maatschappij. Mensen met een functiebeperking dreigen hier de dupe van te worden.”

Tips

Maar wat kun je dan wel doen om jouw website toegankelijk te maken voor bijvoorbeeld iemand met een zichtsbeperking? Mensen die niet goed kunnen zien, vergroten websites vaak. Zorg dus dat dit in ieder geval mogelijk is op jouw website. Daarnaast zijn grote contrasten beter te zien, schrijft Frankwatching. Gebruik bijvoorbeeld een zwarte tekst op een gele pagina.

Veel blinden en slechtzienden gebruiken een screenreader om pagina’s te ‘bekijken’, zij luisteren naar wat er op de pagina staat. Probeer er dan als maker van de site op te letten dat er zo min mogelijk ‘ruis’ op de pagina te vinden is. Cookies zijn bijvoorbeeld heel erg afleidend, deze tekst heeft weinig met het doel van de pagina te maken.

Voorspelbare lay-out

De lay-out van je pagina is misschien wel het belangrijkst voor visueel gehandicapten. Zij moeten namelijk specifiek naar een bepaalde inhoud op zoek, een pagina scannen kost veel meer moeite. Zorg dus dat je lay-out voorspelbaar is, het belangrijkste bovenaan of prominent in beeld en daarna de rest.

Daarnaast is het uiteraard handig om die gekozen lay-out vervolgens lang zo te houden, elke verandering betekent een nieuwe zoektocht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Belangrijke sites lastig voor mensen met beperking
Sluiten