Cerise van Vliet
Cerise van Vliet Tech 26 nov 2016 / 13:09 uur

Apps tegen spamtelefoontjes verzamelen jouw nummers

Soms word je gebeld door een onbekend nummer en kan je gewoon even niet opnemen, of je kijkt op je telefoon en je hebt een belletje van een onbekend nummer gemist. Vaak genoeg wil je gewoon eerst even weten wie jou heeft gebeld, voordat je daadwerkelijk terugbelt om te horen wie het is.

Dan zoek je het nummer op, om vervolgens een naam te vinden. Een omgekeerd telefoonboek dus eigenlijk. Voor dat opzoeken van onbekende nummers zijn ook speciale apps, zoals Truecaller, Sync.me en CM Security. Klinkt veilig en handig, maar dat is het niet, meldt de BBC.

Bel de premier

Zij kregen het door die apps namelijk voor elkaar om het telefoonnummer van de premier te achterhalen. Er is door al deze apps een enorme database van telefoonnummers opgebouwd. De database is zo groot, dat je dus zelfs David Cameron kan bellen.

Als je deze apps op je telefoon zet, vragen zij om toegang tot je contacten. De contacten worden geïmporteerd in de app, maar ook opgeslagen in een database. Deze databases kunnen door iedereen worden doorzocht. Privacy-organisaties in het land maken zich nu grote zorgen.

Twee miljard nummers

Eén van de drie genoemde apps beweert zelfs over een database van twee miljard nummers te beschikken. Vaak weten mensen niet eens dat ze in de database zijn opgenomen en hebben ze er ook geen toestemming voor gegeven. Privacy-organisaties in Groot-Brittannië gaan onderzoek doen naar de apps. De apps zijn ook in de Nederlandse App Store verkrijgbaar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apps tegen spamtelefoontjes verzamelen jouw nummers
Sluiten