Metro
Metro Tech 28 okt 2016 / 12:28 uur

Zo kan ongemerkt je complete telefoon worden gehackt

Met nieuwe surveillanceprogramma’s zijn hackers in staat om zonder sporen achter te laten een telefoon volledig over te nemen. Een spywareprogramma zoals Pegasus wordt al steeds meer gebruikt door overheden, om zo activisten en journalisten in de gaten te houden.

„Pegasus is verantwoordelijk voor de meest geavanceerde spyware-aanval die we tot nu toe gezien hebben”, vertelt expert mobiele beveiliging Andrew Blaich aan Metro. Volgens hem kan je via de app toegang krijgen tot de berichten, telefoontjes en logs van onder andere Gmail, Facebook, Skype en WhatsApp.

Besmet raken

De gebruiker van de telefoon moet er alleen van overtuigd worden om op een link te klikken. Zodra dat gebeurt, is de telefoon besmet, weet Bill Marczak van het onderzoeksbureau the Citizen Lab. „De hacker heeft dan toegang tot de volledige telefoon. Contacten, berichten, wachtwoorden. Hij is zelfs in staat om de microfoon en de camera te activeren, waardoor hij gesprekken af kan luisteren.”

Het Israëlische NSO ontwikkelde de software en verkocht deze aan overheden om er criminaliteit en terrorisme mee te bestrijden. Uit onderzoek van the Citizen Lab is gebleken dat er regeringen met Pegasus inmiddels ook mensenrechtenactivist Ahmed Mansoor en de Mexicaanse journalist Rafael Cabrera hebben bespioneerd. Laatstgenoemde kwam in eigen land op de radar nadat hij een geruchtmakend artikel had geschreven over de president en zijn vrouw.

Dictatoriale landen

Marczak vreest vooral de regeringen in dictatoriale landen die Pegasus gaan gebruiken of dat nog vaker gaan doen. Zij kunnen op die manier opstandige journalisten en activisten monitoren. „We weten nu dat het gebruikt wordt in de Verenigde Arabische Emiraten en Mexico. We weten nog niet zeker in welke landen het nog meer wordt gebruikt. We hebben wel een idee, omdat we de sites die overheden gebruikten om mensen op de link te laten klikken hebben gevonden.”

Hoewel Pegasus dus de meest geavanceerde techniek tot nu toe bevat, is het volgens Marczak niet de enige bedreiging. „Er zijn veel vergelijkbare programma’s en de spyware-industrie is al miljarden waard.”

Het Israëlische NSO

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zo kan ongemerkt je complete telefoon worden gehackt
Sluiten