Sherida van IJsselmuide
Sherida van IJsselmuide Tech 21 okt 2016 / 20:55 uur

Minder censuur op nieuwsverhalen vanuit Facebook

Facebook gaat de censuur op „nieuwswaardige en belangrijke berichten” verminderen, óók als die in strijd zijn met de eigen richtlijnen. Daar wil het sociale netwerk binnen een paar weken mee beginnen, schrijft de NOS.

De aanleiding voor deze beslissing is het feit dat er de afgelopen tijd veel ophef is ontstaan over het verwijderen van foto’s waarin naakt of geweld te zien was.

Napalm-meisje

Zo werd vorige maand de iconische foto van het napalm-meisje in Vietnam door Facebook verwijderd. De reden: er zou te veel naakt in zitten. Eerder deze maand werd ook een advertentie van de Brandwonden Stichting geweigerd, die een foto van een brandwondenslachtoffer bevatte.

Video over borstkanker

Deze week nog werd in Zweden een filmpje van het kankerfonds offline gehaald waarin werd uitgelegd hoe je borstkanker in een vroeg stadium kan ontdekken. Als reactie schreef het zogeheten Cancerfonden een open brief aan Facebook waarin uitgelegd werd, dat de video niet beledigend bedoeld was. Daarop kreeg het fonds excuses vanuit Facebook en werd het filmpje – hieronder te zien – weer toegelaten.

Ook in alle andere genoemde gevallen plaatste Facebook de verwijderde berichten weer terug. Juist daarom wil het sociale netwerk minder censuur toepassen op nieuwscontent.

Nieuwe methoden

„We willen meer beelden en verhalen toestaan, zonder dat daardoor veiligheidsgevaren ontstaan of er aanstootgevende foto’s te zien zullen zijn voor minderjarigen en anderen die ze niet willen zien”, aldus Facebook. Samen met gebruikers, partners van het bedrijf en experts zoals journalisten en fotografen wil het sociale netwerk nieuwe methoden ontwikkelen om dit mogelijk te maken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Minder censuur op nieuwsverhalen vanuit Facebook
Sluiten