Kasper Hermans
Kasper Hermans Tech 14 okt 2016 / 07:20 uur

Google gaat gefactcheckte artikelen labelen

Google is al jaren bezig met het labelen van de nieuwsartikelen die je in de populaire zoekmachine vindt. Tot dusver ging het vooral om categorieën, zoals opinie of diepgaande stukken. Vanaf nu is er echter ook een label dat wat zegt over de kwaliteit van het stuk: factchecking.

Voordat een artikel als ‘gefactcheckt’ wordt gemarkeerd, moet het aan een aantal strenge voorwaarde voldoen, zo maakt Google duidelijk. Het moet snel duidelijk worden dat er sprake is van factchecking en wat er dan precies is gecheckt. Daarbij moet de methode van het artikel duidelijk zijn en moeten de bronnen waaraan gerefereerd wordt in het artikel primaire bronnen zijn. Verder moet het medium partijloos zijn en moeten de geldstromen inzichtelijk zijn.

Groeiende community

„We zijn blij om te zien dat de community van het factchecken steeds groter wordt”, zo schrijft Google. „We willen graag de stukken die feiten van fictie willen onderscheiden aan het licht brengen.”

Google lijkt met die groter wordende community vooral op de Verenigde Staten te doelen. Vanwege de presidentsverkiezingen worden sites als Politifact.com steeds vaker bezocht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Google gaat gefactcheckte artikelen labelen
Sluiten