Rens Oving
Rens Oving Tech 28 sep 2016 / 11:55 uur

Virussen op mobieltjes zijn nu serieus probleem

Virussen en andere schadelijke software vinden steeds vaker hun weg van computers naar mobiele telefoons. Volgens de Europese politieorganisatie Europol zijn virussen voor mobieltjes voor het eerst echt een serieus probleem. Een probleem dat de komende jaren alleen maar groter zal worden.

„De huidige generatie mobiele malware richt zich op telefoons als mobiele computers”, schrijft Europol in het rapport. De manier waarop criminelen telefoons proberen aan te vallen, begint daarom steeds meer te lijken op de tactieken die we al kennen van pc’s en laptops. Virussen en Trojaanse paarden worden ingezet om je bankgegevens te stelen.

Bankrekening plunderen

Omdat telefoons steeds meer kunnen, is het logisch dat criminelen zich daar ook steeds meer op richten. Dankzij mobiel bankieren, webwinkels en appstores zijn via mobieltjes opeens bankrekeningen en creditcards te plunderen. Ook inloggegevens voor betaalaccounts, mailadressen en websites zitten allemaal in je telefoon en zijn mogelijk geld waard.

Het aantal gemelde virussen waar serieus onderzoek naar gedaan wordt, is nog relatief laag. Per land ging het in 2015 om ongeveer tien gevallen. Het gaan er echter veel meer worden en dat is, zo stelt het rapport, zorgwekkend.

Volgens Europol is het daarnaast voor het eerst dat de zogenoemde politievirussen, die uit naam van de politie een computer gijzelen, zijn verplaatst van computers naar mobieltjes. „Politieransomware lijkt helemaal verdwenen van desktop en pc’s, maar op mobiele telefoons is het nog steeds actief. Omdat mobieltjes vaak niet beveiligd zijn met een antivirusprogramma is het risico om slachtoffer te worden groter.

Android en Apple

Telefoonvirussen komen traditioneel meer voor op het meer open Androidsysteem. Het is gemakkelijker om bijvoorbeeld een app met slechte bedoelingen op dit soort telefoons te krijgen. Maar ook iPhones zijn volgens Europol niet langer van mogelijke smetten vrij. Met name gijzelvirussen hebben hun weg naar de iPhone gevonden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Virussen op mobieltjes zijn nu serieus probleem
Sluiten