Remco Visser
Remco Visser Tech 4 sep 2016

Modulaire smartphone nog heel ver weg

Een grotere batterij voor een lange dag op je werk, maar tijdens een weekendje weg juist een betere camera. Met een modulaire smartphone kan dit werkelijkheid worden, maar het begint er steeds meer op te lijken dat we als consument nog heel lang op een soortgelijke zelfbouw-telefoon moeten wachten.

Het concept van de modulaire smartphone was heel eenvoudig en behoorlijk praktisch: je koopt eigenlijk een basisframe met plek voor zelf te bepalen modules, zoals een betere camera, een snellere processor of een grotere accu. Zo kun je het toestel aanpassen aan veranderende omstandigheden en is het vervangen van bijvoorbeeld een gebarsten scherm een fluitje van een cent.

Einde

Google maakte dit weekend echter bekend dat hun poging om zo’n modulair model te realiseren gestaakt zal worden; het zogenaamde ‘Project Ara’, waar de tech-gigant jarenlang mee bezig was, gaat officieel de ijskast in. Of het project daar nog uitkomt, is bovendien nog maar de vraag.

Wel lijkt Google van plan om het idee van modulaire smartphones met andere hardwareleveranciers te willen bespreken. Volgens Tweakers is een licentieconstructie niet ondenkbaar.

Stekker

Waarom Google de stekker uit Project Ara trekt, is onduidelijk. Naast de modulaire telefoon, trekt Google volgens insiders ook de stekker uit het Nexus-project. De door Google zelf beheerde smartphones en tablets komen in de toekomst naar alle waarschijnlijkheid onder de merknaam Pixel op de markt.

Nederlands

Project Ara had overigens een Nederlands tintje; het concept was een vervolg op Phonebloks van de Nederlander Dave Hakkens. Hij reageerde eerder dit jaar al teleurgesteld op enkele beslissingen van Google rond de modulaire smartphone. Zo zou het bedrijf geen heil zien in een open structuur en op die manier andere aanbieders van modules uit de markt proberen te houden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Modulaire smartphone nog heel ver weg
Sluiten