Ingelise de Vries
Ingelise de Vries Tech 24 sep 2016
Leestijd: 1 minuut

Kunstmatig intelligent programma maakt muzikale hit

Er is de afgelopen decennia heel wat muziek gemaakt en inmiddels is men er ook zo goed als achter wat hét recept is voor een hit. Alleen schrijf ‘m maar eens. Dat is binnenkort geen mensenwerk meer: een programma met kunstmatige intelligentie heeft een Beatles-achtige hit geschreven, meldt Electronic Beats.

Steeds meer mensen verliezen hun baan omdat ze worden vervangen door robots. En straks is dat voor menselijke hitmachines misschien ook wel het geval. Het programma dat de hit schreef, put uit zijn enorme muzikale database en heet Flow Machines.

Database

„De software Flow Machines leert muziek dankzij een enorme muziekdatabase”, leggen de ontwikkelaars uit. „Daarna onderzoekt hij unieke combinaties van een bepaalde stijl, optimaliseert hij het en zo kan hij in elke stijl een nummer componeren.”

Het nummer dat Flow Machines schreef, is een Beatles-achtige hit en kan zo op de radio. Wie weet scoort een machine binnenkort wel helemaal in z’n eentje een Top 40-hit.

Slimme machines

Kunstmatige intelligentie is een manier om machines en robots zelf na te laten denken. Door verschillende algoritmes kunnen sommige programma’s ook steeds slimmer worden. Daardoor kunnen ze op den duur dus bijvoorbeeld betere liedjes schrijven, maar ook emoties, bepaald gedrag en de mimiek van mensen nadoen.

Muziek is niet de enige taak die door robots overgenomen kan worden. Ook zijn er al butlers, secretaresses, bodyguards en zelfs thuishulprobots. Sony liet onlangs weten bezig te zijn met een robot die een emotionele band kan opbouwen met zijn eigenaar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Kunstmatig intelligent programma maakt muzikale hit
Sluiten