Cerise van Vliet
Cerise van Vliet Tech 12 aug 2016 / 10:50 uur

Yes: app die parkeerplek zoekt nu ook in Nederland

Winkelen is leuk, tot je je bedenkt dat je ook nog een plekje moet vinden om je auto kwijt te kunnen. Parkeergarages bij winkelcentra zijn vaak ontzettend druk en hoe weet jij of er aan de overkant of boven nog een plek vrij is?

Aan al dat gezoek komt nu een eind: in Zoetermeer wordt nu, als eerste locatie in Nederland, gebruik gemaakt van een speciale app die je helpt een parkeerplaats te vinden. Rondom de Dorpsstraat kun je gebruik maken van de app van bedrijf Nedap.

Speciale sensoren

De gemeente Zoetermeer zegt hiermee de eerste in Nederland te zijn. Je kunt met de applicatie zelfs thuis al zien of er op dit moment een parkeerplaats vrij is op de Dorpsstraat. In de parkeervakken zijn namelijk speciale sensoren aangebracht, die reageren op gewicht.

Zodra er boven deze sensor een auto geparkeerd staat, wordt dit in de app geregistreerd als één parkeermogelijkheid minder. De app van Nedap combineert de informatie van deze sensoren met routeplanners op de desbetreffende telefoon.

Geofencing

Mocht je thuis al een mooi plekje voor jouw auto hebben uitgezocht en parkeert er tijdens het rijden iemand anders op ‘jouw’ plek, dan zoekt de app automatisch een andere parkeerplaats voor je. Dat kan door ‘geofencing’, eigenlijk digitale hekken. Deze onzichtbare hekken zijn op de Dorpsstraat in Zoetermeer geplaatst.

„Passeert iemand een van deze onzichtbare lijnen, dan bekijkt de app opnieuw of de plek nog beschikbaar is. Zo niet, dan wordt gelijk een route naar de eerstvolgende vrije plek doorgegeven”, legt een woordvoerder van de gemeente Zoetermeer uit aan het Algemeen Dagblad.

Minder rijden

Naast het feit dat het heel fijn is om meteen naar een plekje toegeleid te worden, zorgt de app ook voor minder ‘verkeersbeweging’. Je hoeft namelijk niet meer zoveel rondjes te rijden om je auto kwijt te kunnen.

Wanneer dit systeem in de rest van Nederland in gebruik wordt genomen, is niet te voorspellen. Dat ligt namelijk aan de verschillende gemeentes.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Yes: app die parkeerplek zoekt nu ook in Nederland
Sluiten