Cerise van Vliet
Cerise van Vliet Tech 17 aug 2016 / 11:26 uur

Verliefde vrouw onbewust hulpje online oplichters

Een match op een datingsite is voor een 65-jarige Britse vrouw niet in een schattig trouwkapelletje, maar in een rechtbank geëindigd. De vrouw werd schuldig bevonden aan witwassen.

Haar perfecte prins op het witte paard bleek alles behalve perfect. Sherroll Foster ging eerst echter uit van de goedheid van de mens en trapte in het verhaal van haar Romeo. Hierdoor raakte ze niet alleen haar spaargeld kwijt, maar zat ze ook nog in de gevangenis.

De dame liet haar bankrekening namelijk gebruiken voor de oplichting van andere vrouwen, wat wordt aangemerkt als witwassen. Eind 2012 had Sherroll een internetrelatie gekregen met Mark Hamilton, die ze via een datingsite had leren kennen.

Goud in Ghana

Hamilton zou een zakenman zijn die voor 4 miljoen pond aan goud in Ghana had. Met haar hulp kon hij het goud daar wegkrijgen, zodat ze samen stinkend rijk oud zouden worden. Het is een klassieke oplichterstruc, maar de vrouw was blijkbaar een groentje in de online wereld. In een jaar tijd maakte Foster al haar spaargeld over naar het Afrikaanse land. Ook sloot ze leningen af en maakte ze schulden met haar creditcard.

Doelgroep

Het is niet toevallig dat precies Sherroll slachtoffer werd van ‘Mark’, die waarschijnlijk helemaal geen Mark Hamilton heet. Deze man maakt namelijk deel uit van een bende die zich specifiek richt op vrouwen van boven de 60 op datingsites. Deze vrouwen zijn vaak minder bekend met de gevaren van het internet, maar zijn wel fanatiek op zoek naar liefde.

De truc

De oplichter benaderde andere vrouwen, maar die vonden het vaak te riskant hun geld naar Ghana te sturen. Hiervoor gebruikte hij Sherroll, met haar Londense adres leek zij betrouwbaarder. Hij vertelde de vrouwen dan dat dit zijn moeder was. Foster maakte dit geld op haar beurt dan weer over naar Ghana. Een soort tussenstation dus.

Tijdens Fosters’ verhoor vertelde ze dat ze het geld stuurde, omdat ze echt wilde geloven dat Hamilton haar geliefde was. Na haar vrijlating ging ze echter gewoon door met het versturen van geld, terwijl ze wist dat Hamilton niet echt van haar hield en een oplichter was.

Nooit gevonden

De man die zich uitgeeft als Mark Hamilton is nooit gevonden. „Sherroll Foster had uitzicht op een comfortabel pensioen, voordat ze hierbij betrokken raakte. Nu kampt ze met financiële verwoesting en grote, langdurige schulden”, zegt de Londense politie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Verliefde vrouw onbewust hulpje online oplichters
Sluiten