Steven Musch
Steven Musch Tech 18 aug 2016 / 15:20 uur

Uber wil zelfrijdende auto’s gaan inzetten

Taxibedrijf Uber heeft donderdag bekend gemaakt dat het passagiers wil gaan vervoeren met zelfrijdende auto’s. In de Amerikaanse stad Pittsburgh kunnen klanten deze maand al in een autonome auto stappen, meldt Associated Press.

Uber verbindt via zijn mobiele app klanten in 67 landen met privéchauffeurs, maar ook met officiële taxichauffeurs. Die zijn overigens niet altijd even blij met Uber, omdat het voor oneerlijke concurrentie zou zorgen.

Het internetbedrijf, gevestigd in Sillicon Valley, doet al langer onderzoek naar zelfrijdende auto’s. In de Amerikaanse stad Pittsburgh zit een onderzoekslaboratorium waar Uber werkt aan technologie voor de automatische piloot. Doel is om het rijden met een taxi goedkoper te maken, aangezien de bestuurder in de toekomst waarschijnlijk helemaal zal verdwijnen. Gezien de eerdere weerstand van taxichaufeurs, is vanuit die hoek waarschijnlijk opnieuw veel kritiek te verwachten. Taxichauffeurs vrezen namelijk zonder werk te komen zitten.

Honderd autonome auto’s

Uber heeft laten weten met de autonome Ford Fusiun proef te draaien in Pittsburgh. Eind dit jaar hoopt het bedrijf daar met zo’n honderd zelfrijdende auto’s rond te rijden, meldt Bloomberg.

Voor de zekerheid zal er de komende maanden nog wel een menselijke chauffeur achter het stuur zitten, maar in principe wordt de auto bestuurd door de automatische piloot.

Samenwerking met Volvo

Ook kondigde Uber aan dat er een overeenkomst ter waarde van 300 miljoen dollar is gesloten met Volvo om onderzoek te doen naar autonome voertuigen. Met deze deal zullen de autonome SUV’s van Volvo uiteindelijk deel gaan uitmaken van de zelfrijdende vloot van Uber in Pittsburgh.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Uber wil zelfrijdende auto’s gaan inzetten
Sluiten