Inge Schouten
Inge Schouten Tech 25 aug 2016 / 16:50 uur

Uber rijdt vaker, maar boekt miljard verlies

Internettaxibedrijf Uber heeft in de eerste helft van dit jaar ruim een miljard euro verlies geleden. Dat zei financieel topman Gautam Gupta tijdens een investeerdersbijeenkomst. Volgens persbureau Bloomberg kostte vooral de concurrentie op de Chinese markt Uber geld.

Uber, actief in meer dan 510 steden, probeerde lange tijd China te veroveren maar was hierin niet de enige. Taxibedrijf Didi vormde een grote concurrent voor Uber. Vooral chauffeurs werven bleek lastig. Daarom gaf Uber hen kortingen, wat een van de grootste kostenposten werd. De taxidienst heeft flink geïnvesteerd om de Chinese klant voor zich te winnen, maar uiteindelijk in gezien dat Didi overheerste en een deal met hen gesloten; Didi betaalt Uber 900 miljoen euro. Ook krijgt de Amerikaanse taxidienst een aandeel van 17,5% in het bedrijf.

De app van Ubers concurrent Didi.
Foto: EPA

De strijd om de Chinees heeft Uber uiteindelijk 2 miljard euro gekost over een periode van twee jaar. In het eerste zes maanden van dit jaar maakte de taxidienst ruim 1 miljard euro (1,2 miljard dollar) verlies, waarvan 461 miljoen euro (520 dollar) in het eerste kwartaal en 665 miljoen euro (750 dollar) in het tweede kwartaal. Zelf heeft Uber niet gereageerd op de cijfer en is als niet-beursgenoteerd bedrijf ook niet verplicht de resultaten openbaar te maken.

Zelfrijdende auto

Uber hoopte de eerste taxidienst te zijn die zelfrijdende auto’s de weg op stuurde. Die primeur moet Uber nu weggeven aan het onbekende Nutonomy. Het bedrijf uit Singapore startte een pilot om hun software te verbeteren. „Hierdoor kunnen we technische gegevens verzamelen. En belangrijker nog: we gaan zien of het rijden in een auto zonder bestuurder mensen bevalt”, zei CEO van Nutonomy Karl Iagnemma tegen The Guardian. „We willen weten hoeveel mensen het waarderen. Dat nummer is belangrijk voor ons en ook voor Uber.” Een geselecteerde groep gebruikers mag een gratis ritje maken in de zelfrijdende auto.

Uber is van plan om deze maand zelfrijdende taxi’s in te zetten in het Amerikaanse Pittsburgh.

Groei

Ondanks de rode cijfers en de concurrentie van zelfrijdende auto’s, groeit het aantal boekingen van de ritten. Zo haalde Uber in het eerste kwartaal ruim 3,8 miljard dollar op. De omzet groeide in het tweede kwartaal naar 5 miljard dollar. Het internettaxibedrijf richt zich dan ook vooral op de groei van het bedrijf.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Uber rijdt vaker, maar boekt miljard verlies
Sluiten