Cerise van Vliet
Cerise van Vliet Tech 12 aug 2016 / 07:43 uur

Russische website hackt camera’s en kijkt met je mee

De wereld kan via gehackte camera’s meegluren in talloze woonkamers, achtertuinen, cafés en kantoren wereldwijd. Een Russische website verspreidt volgens de krant Het Laatste Nieuws illegaal livebeelden van privécamera’s.

Meegluren

De gehackte camera’s zijn te vinden op de Russische website Insecam.org, die beelden van duizenden camera’s beschikbaar heeft op de site. Ook Nederlandse camera’s, zo kunnen we met een paar muisklikken in verschillende achtertuinen en kantoortjes meekijken. De Belgische staatssecretaris voor Privacy, Philippe De Backer, is geschokt en vraagt computerspecialisten van de federale politie in te grijpen.

Op de site staan privébeelden van over de hele wereld online, een snelle wereldreis is het dus wel. Je kunt zo even in Spanje kijken en een paar seconden later in India. Journalisten van Het Laatste Nieuws zagen onder andere hoe een vrouw nietsvermoedend op haar computer werkte in een woonkamer en hoe verpleegsters ouderen hielpen in een Brussels verzorgingstehuis.

Goudmijn voor criminelen

Zo’n website is natuurlijk een enorme inbreuk op de privacy van mensen. Zij hingen een camera op om zich beschermd te voelen, maar hebben onbewust een goudmijn aan criminelen cadeau gedaan. Zij kunnen nu namelijk simpel bekijken hoe laat bewoners thuiskomen en welke auto ze hebben. Met die informatie kunnen ze inbreken als mensen niet thuis zijn.

Ook kunnen criminelen in bijvoorbeeld winkels kijken hoe laat de kassa wordt leeggehaald, zodat ze daar later een keer de inhoud van kunnen meenemen. De Belgische overheid is boos, Den Haag lijkt nog niet wakker geschud.

Ingedekt

Volgens de Russische website houden zij de privacy goed in de gaten en plaatsen ze alleen beelden van bepaalde ‘gefilterde’ camera’s. Via deze camera’s zouden geen privébeelden worden uitgezonden. Ook zouden de camera’s geen precieze locaties of adressen door kunnen geven, slechts de stad waarin de camera hangt.

Onder iedere video is inderdaad een stad vermeld, maar de Russen lijken een andere definitie van privé te hebben. Het offline halen van zo’n camera lijkt wel makkelijk te gaan, volgens de informatie op de site hoef je alleen een mail te sturen met je bezwaren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Russische website hackt camera’s en kijkt met je mee
Sluiten