Daisy Heyer
Daisy Heyer Tech 24 jul 2016 / 13:30 uur

Vrouwonvriendelijke Facebookgroep zorgt voor walging

Een Facebookpagina waarop wordt aangemoedigd tot verkrachting, wraakporno en geweld tegen vrouwen heeft voor enorme verontwaardiging gezorgd.

De Facebookpagina is een invite-only groep, waar mannen foto’s met expliciet seksueel materiaal, vernederende opmerkingen en verachtelijke verhalen posten. Red Heart Campaign, een groep tegen huiselijk geweld, heeft de pagina aan het licht gebracht. De groep noemt de Facebookpagina volgens Daily Mail walgelijk en verontrustend en heeft ervoor gezorgd dat pagina offline werd gehaald. Red Heart Campaign moedigt mensen op social media aan om de mannen die lid waren van de pagina te delen en te shamen: publiekelijk aan schandpaal te nagelen.

‘Huilen vanwege hormonen’

De controversiële pagina werd in mei van dit jaar gelanceerd en trok sindsdien meer dan 200.000 leden. Op de pagina werden verhalen gedeeld als: „Je kunt huilen tijdens een film en zeggen dat je er van genoten hebt. Een maagd kan huilen tijdens haar eerste keer seks. Een vrouw die huilt tijdens de seks is te wijten aan haar hormonen.” Zo’n bericht kon weer rekenen op tientallen aanmoedigingen en likes.

Mannen deelden ook foto’s van vrouwen die ze kennen, waar andere mannen dan weer hun mening over konden geven. Een lid van de groep deelde het telefoonnummer en snapchataccount van een meisje, zodat andere leden haar seksueel getinte foto’s konden sturen. „Als ze er niet moesten zijn voor hun vagina’s, konten, monden en kook- en schoonmaakskills dan zou het vrouwelijk geslacht compleet nutteloos zijn”, is een andere reactie.

Voor de lol

Hoewel de pagina nu offline gehaald is, proberen sommige leden van de groep om de Facebookpagina te verdedigen. Zo schreef een man volgens de Daily Mail: „We deden het gewoon om even te lachen. We wilden mensen niet boos maken, daarom waren we een geheime groep en probeerden we er voor te zorgen dat er enkel mannen in de groep zaten.”

Een andere man schreef: „Het was letterlijk een pagina exclusief voor mannen, zodat we privé dit soort onbeschofte dingen konden zeggen. Dingen die we niet in het dagelijks leven tegen een vrouw zouden zeggen. Dat is de reden dat het een geheime groep is. Ik zie niet in waarom het onze fout is dat vrouwen steeds proberen om de groep binnen te sneaken. Er is ook een pagina voor meiden waar zo gepraat wordt en die is net zo erg.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vrouwonvriendelijke Facebookgroep zorgt voor walging
Sluiten