Kasper Hermans
Kasper Hermans Tech 18 jul 2016 / 19:45 uur

Twitter haalt jihadisten offline na aanslag Nice

De maat is vol bij Twitter na de aanslag in Nice van vorige week. Het social medium is zeer nadrukkelijk bezig met het offline halen van accounts van jihadisten die via tweets propaganda verspreiden. In totaal zijn er zeker vijftig accounts offline gehaald.

Volgens de groep Counter Extremism Project tegenover de website Vocativ was Twitter nog niet eerder na een aanslag zo actief en efficiënt met het verwijderen van de accounts. Veel van de accounts zouden ook feestelijke berichten verspreid hebben na de aanslag en de daad verheerlijkt hebben.

Aanhangers verzamelen

Twitter is een door jihadisten veel gebruikt medium om aanhangers te verzamelen, net zoals Facebook. De social media staan echter niet altijd er voor open om continu in te grijpen vanwege de vrijheid van meningsuiting. Deze mag volgens hen niet in het geding komen.

Desondanks maakte Twitter begin dit jaar bekend dat er ongeveer 125.000 offline zijn gehaald met linken aan IS of aanhangers ervan. Volgens het Witte Huis is het Twitter-verkeer onder IS de afgelopen twee jaar met zo’n 45 procent gedaald. Dit komt overigens niet per se door het ingrijpen van Twitter, maar ook omdat hij voor IS veiliger is om te communiceren via kleinere social media, zoals Telegram.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Twitter haalt jihadisten offline na aanslag Nice
Sluiten