Metro
Metro Tech 25 jul 2016 / 11:45 uur

Overheid steeds vaker dupe van ‘ransomware’

Overheidsinstellingen en grote bedrijven in Nederland hebben regelmatig te maken met een cyberaanval waarbij hackers om losgeld voor documenten vragen. In het afgelopen jaar gebeurde het bijna tienduizend keer dat criminelen digitale documenten ‘gijzelden’, in 2014-2015 gebeurde dat nog geen duizend keer, blijkt uit onderzoek van beveiliger Kaspersky Lab.

Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) becijferde dat elke tien dagen een gemeente, ministerie of een bedrijf melding maakt van een poging tot ‘gijzelen’ van digitale documenten, ook wel ‘ransomware’ genoemd. De Nationale politie, Europol, Intel Security en Kaspersky Lab hebben om deze problemen tegen te gaan een onlineportal opgericht om mensen te informeren over de gevaren van ransomware.

Preventie

Doel van de website is slachtoffers te helpen hun gegijzelde data terug te krijgen, zonder dat ze de criminelen die erachter zitten hoeven te betalen. De website richt zich dan ook eveneens op het voorkomen van de problemen door gebruikers voor te lichten over hoe ransomware werkt en wat voor preventieve maatregelen kunnen worden getroffen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Overheid steeds vaker dupe van ‘ransomware’
Sluiten