Jessica Heijmans
Jessica Heijmans Tech 13 jul 2016 / 12:32 uur

Hoe download je Pokémon Go veilig?

Hoewel Pokémon Go nog niet officieel is verschenen in ons land, zijn er al veel Nederlanders die de app hebben geïnstalleerd. Ontzettend leuk natuurlijk, maar er is een groot nadeel: je kunt malware op je telefoon krijgen.

Op 6 juli werd de langverwachte app Pokémon Go uitgebracht in de Verenigde Staten, Australië en Nieuw-Zeeland. De rest van de wereld heeft echter nog geen toegang tot de populaire game, en dat heeft ervoor gezorgd dat veel mensen andere wegen zochten om toch alvast Pokémons te kunnen vangen.

Wat is sideloaden?

Veel smartphonegebruikers kiezen ervoor om Pokémon Go te sideloaden. Op deze manier kun je apps installeren buiten je gebruikelijke Appstore en dus van allerlei ontwikkelaars. Het nadeel? Je kunt meer op je telefoon installeren dan je wil.

Jeroen Wijdogen, Sr. Mobile Security Sales Engineer, legt uit dat je op een Android telefoon door ‘Onbekende bronnen’ in te schakelen bij je beveiligingsopties, kunt toestaan dat er apps worden gedownload van andere bronnen dan de gebruikelijke Appstore. Je krijgt dan dus niet langer een waarschuwing dat je download buiten de Appstore.

Hoe download je Pokémon Go veilig?
Screenshot 'Onbekende bronnen' inschakelen

Wat zijn de risico’s?

Wijdogen vertelt dat de malware die kan worden verspreid door Pokémon Go al in 2014 werd gebruikt en nu nogmaals is gebruikt. „Er zijn nog geen detecties in systeem klantenbestand, omdat het spel nog nieuw is, maar er wordt verwacht dat het de komende tijd zeker zal worden gedecteerd,” aldus Wijdogen.

De malware die gepaard gaat met Pokémon Go mag dan relatief schuldig zijn, er zijn genoeg vervelende gevolgen voor jou. Wijdogen: „Het is voor de aanvaller bijvoorbeeld mogelijk om het netwerk om te leiden, instellingen te wijzigen, contactgegevens uit te lezen of je microfoon aan te zetten.”

Een simpel voorbeeld: je geeft je telefoon de opdracht om naar Facebook te gaan en het lijkt erop dat je gewoon bij de officiële site inlogt. Een hacker kan echter meekijken en je inloggevens – inclusief je wachtwoord – gebruiken en/of verspreiden

Hoe download je Pokémon Go veilig?
Screenshot 'waarschuwing'

Hoe beveilig je jouw telefoon?

Er zijn meerdere manieren om je telefoon te beschermen tegen malware. Naast ‘Onbekende bronnen’ weer uit te schakelen op je telefoon, kun je volgens Wijdogen bijvoorbeeld ook uitzoeken welke permissies een app gebruikt en deze vergelijken met de traditionele app.

Een andere en makkelijkere optie om je telefoon te beschermen is het gebruiken van een beveiligingsapp, zoals Lookout. Dit is een app die jouw smartphone en tablet kan beveiligen. Wijdogen: “Lookout is een beveilingsapp, en werkt vergelijkbaar met een anti-virus programma op je PC. Het beveiligt je smartphone tegen malefide apps.”

Het werkt heel simpel, de app analyseert de hele dag de apps in Appstores en op apparaten van hun gebruikers. Als jij dan een app download waarvan de code anders is dan in de app-winkel, krijg je een waarschuwing en tips voor vervolgstappen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Hoe download je Pokémon Go veilig?
Sluiten