Esther Zandberg
Esther Zandberg Tech 11 jul 2016
Leestijd: 1 minuut

Facebook aangeklaagd vanwege faciliteren van terreur

Facebook heeft sinds deze week een aanklacht van ruim 1 miljard euro aan zijn broek hangen. Het bedrijf is aangeklaagd door de families van terreurslachtoffers, omdat Facebook berichtgeving van terreurbeweging Hamas zou faciliteren.

De vijf families verloren allemaal een gezinslid bij aanslagen op de Westelijke Jordaanoever en in Jeruzalem. Volgens de aanklagers zouden deze aanslagen hebben plaatsgevonden mede dankzij de inzet van social media, zo is te lezen op Bloomberg.

Terroristische activiteiten

„Facebook heeft bewust middelen en materiële steun verleend aan Hamas in de vorm van zijn sociaal netwerkplatform en communicatiesysteem”, zijn de woorden van een advocaat van de aanklager. „Hierdoor is Facebook mede-aansprakelijk voor het geweld tegen de vijf Amerikanen. Kort gezegd: Hamas heeft Facebook gebruikt als instrument bij het mogelijk maken van terroristische activiteiten.” Volgens de aanklacht zou het gebruik van Facebook ervoor hebben gezorgd dat terroristen van Hamas tactische informatie kunnen uitwisselen.

Vrijheid van meningsuiting

Mushir al-Masri, een van de leiders van Hamas, laat over de zaak het volgende weten: „Het aanklagen van Facebook laat duidelijk zien hoe de Amerikaanse politiek vrijheid van meningsuiting tegenwerkt. En het laat ook zien hoe bevooroordeeld Amerikanen zijn over onze beweging.”

Facebook liet in een reactie aan Bloomberg weten voorlopig geen uitspraken te doen over de aanklacht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Facebook aangeklaagd vanwege faciliteren van terreur
Sluiten