Sherida van IJsselmuide
Sherida van IJsselmuide Tech 15 jun 2016 / 21:00 uur

Straks alleen nog ‘drie-woord-adressen’ in Mongolië

Vanaf 1 augustus zijn er geen traditionele postadressen meer in het uitgestrekte Mongolië. Het land verandert alle adressen in drie simpele woorden, schrijft website Quartz. Dit nieuwe systeem is bedacht door een Brits bedrijf en wordt ook op andere plekken in de wereld getest.

De startup, genaamd What3words, heeft een nieuwe manier van adresseren bedacht. Hierbij wordt de wereld verdeeld in 57 biljoen vakken van drie bij drie meter. Elk vak krijgt zijn eigen adres op basis van drie woorden in een bepaalde taal. Wat dacht je van ‘sushi.slowly.chip’ en ‘boss.declining.exacted’? Bij ons beter bekend als Central Park in New York en de Dam in Amsterdam.

Makkelijk systeem

Het systeem zou het leven vooral makkelijker moeten maken in afgelegen gebieden zonder straatnaam. In Mongolië heeft bijvoorbeeld niet eens elke straat in de hoofdstad Ulaanbaatar een eigen naam. Ook verplaatsen de nomadische volken in het land zich vaak. Juist dan moet het systeem van What3words een oplossing bieden, omdat het makkelijker te onthouden is dan coördinaten.

Handig na ramp

Mongolië is het eerste land waar het postkantoor daadwerkelijk gebruik gaat maken van de app, die ook offline te gebruiken is. De app wordt ook al in Tanzania gebruikt om medicijnen tegen malaria naar afgelegen gebieden te brengen en in Rio de Janeiro om pakketjes te bezorgen. Ook de Verenigde Naties hebben interesse in het systeem, dat handig zou zijn wanneer straatnamen verdwijnen na een ramp.

Via de website en de app kun je zelf de ‘drie-woord-adressen’ ontdekken. In welke drie woorden wordt jouw adres vertaald?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Straks alleen nog ‘drie-woord-adressen’ in Mongolië
Sluiten