Kasper Hermans
Kasper Hermans Tech 16 jun 2016 / 13:40 uur

NAVO bombardeert ‘cyber’ tot mogelijk oorlogsgebied

Oorlog voeren doen de mensen tegenwoordig niet alleen meer in wild, maar ook digitaal. Maar bij massale cyberaanvallen in de toekomst kan de NAVO ook in te gaan grijpen, zo zegt secretaris-generaal Jens Stoltenberg (foto) in gesprek met BILD.

De NAVO zette deze week ‘cyber’ officieel op de lijst als een mogelijk strijdtoneel van een oorlog. Daarmee vergezelt het land, zee en lucht. Het internet maakt volgens Stoltenberg deel uit van de steeds complexere dreigingen waar de NAVO voor waakt.

China, Rusland en Iran

Wanneer een NAVO-lid digitaal zwaar onder vuur wordt genomen, heeft de organisatie de mogelijkheid om in te grijpen. ,,Een ernstige cyberaanval kan worden bestempeld tot zaak voor de alliantie. Dan kan en moet NAVO reageren", zo zegt Stoltenberg. Steeds vaker worden lidstaten van de NAVO getroffen door aanvallen uit vermoedelijk China, Rusland en Iran.

Zelf zal de NAVO nooit beginnen met het inzetten van een cyberaanval, zo tekent Reuters op uit de mond van een anonieme official. ,,De kern van NAVO’s cyberdefensie draait om het verdedigen van de eigen netwerken van NAVO.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
NAVO bombardeert ‘cyber’ tot mogelijk oorlogsgebied
Sluiten