Zoë Boven
Zoë Boven Tech 22 jun 2016
Leestijd: 2 minuten

Laptopbatterij snel leeg? Chrome mogelijk boosdoener

We kennen het allemaal: je bent een belangrijke e-mail aan het schrijven en net voordat je klaar bent, valt je laptop uit. Je laptop van tien hoog uit het raam gooien lijkt een logische reactie, maar wacht hier voortaan even mee. Het zou namelijk zomaar kunnen dat Google Chrome de reden is dat je batterij snel leeg gaat.

Google Chrome is de meest populaire internetbrowser. Een test van Microsoft – Google’s grootste concurrent – laat zien hoe de zoekmachine de batterij van je laptop leegzuigt. Bij de test werd een video afgespeeld op vier dezelfde laptops, allemaal niet ingeplugd in het stopcontact, in verschillende browsers.

De resultaten

De browsers Mozilla Firefox, Google Chrome, Microsoft Edge en Opera werden getest. Google Chrome kwam als slechtste uit de test: de laptopbatterij hield het maar vier uur en negentien minuten vol.

De laptop die Mozilla Firefox gebruikte, hield het vijf uur en negen minuten vol. De laptop met Opera zes uur en achttien minuten. Opera heeft een speciale batterijbesparingsmodus, die erkent wanneer de laptop niet op stroom is aangesloten en daarop automatisch achtergrondactiviteiten, zoals plug-ins, verminderd.

De laptop die Microsoft Edge gebruikte kwam als grote winnaar uit de test: de batterij hield het zeven uur en 22 minuten vol – dat is 70 procent langer dan Google Chrome.

Kanttekening

De resultaten suggereren dat de browser van Microsoft aardiger is voor je batterij, maar Google Chrome heeft een aantal extra functies en uitbreidingen waar Edge nog een puntje aan kan zuigen.

Microsoft zal daarom deze zomer de Windows 10 update uitrollen, waarbij Edge van een aantal vergelijkbare eigenschappen van Google Chrome wordt voorzien. Om te voorkomen dat deze extra functies stroom slurpen, introduceert Microsoft hierbij batterijbesparende uitbreidingen.

Op uitkomsten van de test zei een woordvoerder van Google tegen Daily Mail: „We hebben aanzienlijke verbeteringen doorgevoerd wat betreft het batterijgebruik van Chrome en dit blijft een punt van focus en investeringen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Laptopbatterij snel leeg? Chrome mogelijk boosdoener
Sluiten