Eefje van Son
Eefje van Son Tech 10 jun 2016 / 11:12 uur

Een veilig Twitteraccount? Herstel nu je wachtwoord

Opgelet! Als je een mailtje van Twitter hebt gekregen waarin gevraagd wordt je wachtwoord te herstellen, doe dat dan vooral. Hackers hebben namelijk ontzettend veel wachtwoorden online aangeboden via een illegale marktplaats.

Donderdag dook er een lange lijst op met wachtwoorden van miljoenen accounts. Ondanks dat Twitter niet naar buiten brengt van hoeveel gebruikers het wachtwoord bekend is, zou het volgens The Wall Street Journal om 33 miljoen (!) gebruikers gaan. Daar zouden ook een groot aantal ongeldige accounts tussen zitten. Geluk bij een ongeluk zullen we maar zeggen.

Geen hack

De precieze oorzaak is nog onbekend. Twitter hielp in ieder geval in een blogpost uit de wereld dat het platform gehackt zou zijn. „We zijn er zeker van dat de informatie niet is verkregen door middel van een hack van Twitter.” De beweerde wachtwoorden zijn volgens Twitter waarschijnlijk uit eerdere schendingen verkregen. Een andere optie is dat computers zijn getroffen door malware die inloggegevens verzamelden.

Vooral Russische gebruikers zijn de klos, want volgens LeakSource, een platform dat hacks monitort, zijn er zeker vijf miljoen Russen getroffen. Over het aantal Nederlanders is niets bekend.

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat gebruikersnamen en wachtwoorden van online platformen opduiken. Linkedin en Tumblr waren in mei al aan de beurt. Wat eerder deze week ook even schrikken was, is het feit dat het Twitteraccount van Facebook topman Marc Zuckerberg tijdelijk niet door hemzelf beheerd werd, maar door hackers. Ook andere grote sterren, zoals Katie Perry, Kylie Jenner, Bon Iver en Drake overkwam het. Waarschijnlijk vanwege een datalek van jaren geleden.

Op de blogpost van Twitter zijn aan het einde van het bericht de stappen te lezen die je kunt maken om je Twitteraccount veilig te houden. Succes!

Reageer op artikel:
Een veilig Twitteraccount? Herstel nu je wachtwoord
Sluiten