D. van Aken
D. van Aken Tech 18 mei 2016 / 13:45 uur

Nokia terug als telefoonmerk

Het populairste mobieltje van de jaren ’90 maakt een comeback. Althans de naam Nokia keert terug op smartphones. Dat meldt het Finse bedrijf woensdag.

Marktleider

De voormalige wereldspeler in de mobiele telefonie die de laatste twee jaar voornamelijk nog netwerkapparatuur maakt, heeft een licentieovereenkomst gesloten met HMD Global. Dat mag de komende tien jaar gebruikmaken van het merk op eigen smartphones en tablets.

Nokia was anderhalf decennium de onbetwiste marktleider op telefoongebied. Nokia had ooit zo’n grote voorsprong op de concurrentie, dat mobiele telefoon synoniem was aan Nokia. De Nokia 3310 ging 125 miljoen keer over de toonbank en de Nokia 1100 werd 250 miljoen keer verkocht.

Smartphones

De Finse fabrikant stond ook aan de basis van de huidige smartphones met de Nokia 9000 Communicator, die in 1996 op de markt kwam. Nokia verdween als telefoonmerk na een verkoop van de telefonietak in 2014 aan technologiegigant Microsoft. Die maakte nog een tijdje Windows-telefoons onder de noemer Nokia Lumia, maar bande Nokia later uit de naam van de productlijn.

Het door voormalige Nokia-topmensen opgerichte Finse bedrijf HMD Global wil de komende drie jaar een half miljard dollar investeren in nieuwe apparaten. Nokia heeft geen belang in het bedrijf, maar krijgt geld voor het gebruik van het merk.

Of we ook Snake kunnen spelen is nog niet bekend. Wij hopen het van wel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nokia terug als telefoonmerk
Sluiten