Sophie Moerman
Sophie Moerman Tech 23 mei 2016 / 13:21 uur

Jouw Facebookvrienden zijn populairder dan jij

De meeste mensen met een social media-account kennen het fenomeen: je hebt veel te veel vrienden of volgers, van wie je eigenlijk niet precies weet wat ze nu doen. Toch hebben al die mensen op jouw lijst een ding gemeen: ze zijn populairder en succesvoller dan jij.

Dat klinkt vals, maar het is echt zo. Onderzoekers aan de McGill University in de Canadese stad Montreal onderzochten de manier waarop wij onze vrienden uitzoeken op social media. Wat blijkt? We gaan negen van de tien keer voor de mensen die populairder of succesvoller zijn dan wij zelf.

Hoger scoren

Zo hebben jouw Facebookvrienden gemiddeld meer Facebookvrienden (volg je ’t nog?) en plaatsen ze meer berichten die ook nog eens vaker geliket en gedeeld worden. „Mensen hebben vaak het idee dat zij hoger scoren dan hun vrienden, als het gaat om intelligentie, populariteit en andere eigenschappen”, vertelt onderzoekster Naghmeh Momeni Taramsari aan The Mirror. „Dit blijkt niet helemaal waar te zijn, althans niet in de context van social media”. Het blijkt juist andersom te werken: wij ‘trekken ons op’ aan de populairdere vrienden die we op social media hebben.

Ultrapopulair

Natuurlijk is het niet zo dat er maar een paar ultrapopulaire mensen op social media zitten, die door iedereen worden gevolgd. Maar de onderzoekers tonen wel aan dat die ultrapopulaire mensen sneller de neiging hebben andere ultrapopulaire mensen te volgen. Dit geldt in het bijzonder op Twitter, waar je duidelijk kunt zien wie wie volgt.

En de rest? Die volgt gewoon diegenen door wie zij het meest geïnspireerd worden, over het algemeen diegenen die het populairst zijn. Een schrale troost: De mensen die jou volgen op Twitter zijn nog nét iets grotere losers dan jij.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Jouw Facebookvrienden zijn populairder dan jij
Sluiten