IngelisedeVries
IngelisedeVries Tech 28 apr 2016 / 14:00 uur

YouTube blokkeert ‘audio’ 4’33 van John Cage

Een nogal curieus voorval op YouTube vorige week. Het videoplatform blokkeerde namelijk de audio onder één van de filmpjes waar de compositie 4’33 van John Cage was te horen. In het kader van auteursrecht zou dat niet vreemd moeten zijn. Ware het niet dat er in de compositie vier minuten en 33 seconden stilte is te horen.

In eerste instantie leek het erop dat YouTube vond dat gebruiker AdamLore inbreuk maakte op het auteursrecht met zijn video. Dat zou natuurlijk vreemd zijn, dan zouden alle filmpjes met precies 4 minuten en 33 seconden stilte het copyright schenden. YouTube schakelde de audio in eerste instantie uit.

Toch geluid

Het was echter geen inbreuk op het auteursrecht van John Cage, maar op een ander nummer. Adam heeft namelijk het nummer Murderers van John Frusciante onder het filmpje gezet en deze vervolgens tot stilte gedempt. Bij YouTube gingen de copyrightalarmbellen af, waarna de audio werd geblokkeerd. Inmiddels is Murderers niet meer gemute en gewoon te horen onder Adam’s filmpje.

https://www.youtube.com/watch?v=nWDsD6Zs_p0

Volgens YouTube zorgt Adam voor de illusie dat het werk van John Cage origineel niet stil was, maar een verstilde versie van een andere compositie is. Dat terwijl Cage toch écht vier minuten en 33 seconden stilte componeerde. „Nu je muziek hoort, heeft de video helemaal geen zin”, schrijft Adam bij onder het filmpje.

Stille kunst

Avantgarde componist John Cage schreef zijn werk van stilte in 1952. Het werk is geschreven voor piano, een ander instrument of een combinatie van meerdere instrumenten. De originele bedoeling van het stuk is de pianist die naar de piano loopt en deze met behulp van een stopwatch 4 minuten en 33 seconden niet aanraakt. Alleen het omgevingsgeluid, zoals gekuch van het publiek of krakende stoelen is te horen.

Cage is niet de enige die ‘lege’ kunstwerken maakte. Een jaar eerder schilderde kunstenaar Robert Rauschenberg ‘White Paintings’. Dat bestaat uit een wit stuk canvas dat wit is geschilderd. 4’33 wordt als de ‘muzikale’ interpretatie van White Paintings beschouwd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
YouTube blokkeert ‘audio’ 4’33 van John Cage
Sluiten