Cerise van Vliet
Cerise van Vliet Tech 15 apr 2016 / 08:13 uur

Man verwijdert zijn hele bedrijf met één foute code

De ongelukkige Marco Marsala heeft zijn hele bedrijf verwijderd, door alleen maar per ongeluk een verkeerd stukje code in te voeren. Door deze fout ging ook allerlei informatie over andere bedrijven verloren, meldt The Independent.

Door het verkeerde stukje code in te voeren, zei Marsala per ongeluk tegen zijn computer ‘verwijder alles van mijn servers’. Met één druk op de knop waren zo alle sporen van zijn bedrijf en de sites die hij in bezit had voor klanten, weggevaagd.

Forum

In wanhoop schreef de man op een forum voor serverexperts dat hij nu niet meer wist wat hij moest doen, maar in plaats van hem te adviseren over welke stappen de pechvogel kon nemen, verklaarden de andere experts alleen maar dat hij inderdaad alles had gewist door een verkeerde code in te voeren. Einde verhaal.

De code

Het probleem zat hem in het commando: ‘rm -rf’. Dat ziet er heel abstract uit, maar het is een basiscode die de computer vertelt alles te verwijderen. De ‘rm’ staat voor ‘remove’ oftewel, de computer weet dat hij iets moet verwijderen, maar wat? Dat is de ‘r’, het gegeven dat wordt verwijderd, in dit geval alle data. De ‘f’ staat voor ‘force’, oftewel geforceerd. Er volgt dan geen waarschuwingsschermpje meer met ‘weet u zeker dat u alles wilt verwijderen’ of iets dergelijks.

Extra lullig is dus wel dat de man een bedrijf runt in het bijhouden van websites van anderen. „Ik run een klein bedrijfje met ongeveer 1535 klanten en ik gebruik Ansible om sommige handelingen te automatiseren, zodat ze op alle servers worden uitgevoerd met een klik. Gisteravond heb ik zo per ongeluk op alle servers de verkeerde code ingevoerd."

Geen backup

Normaal gesproken verwijdert de code alleen een specifiek deel van de informatie op je computer, maar omdat de man hem verkeerd invoerde, heeft de code letterlijk de hele computer leeggemaakt. Zelfs de backups zijn verdwenen door de allesvernietigende letters.

De kans dat de man zijn informatie nog op magische wijze terug kan toveren, is volgens de experts op het forum heel erg klein. Als het al kan, zal het heel veel tijd kosten, dus eigenlijk kan de man vaarwel zeggen tegen zijn huidige bedrijfje en opnieuw gaan beginnen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Man verwijdert zijn hele bedrijf met één foute code
Sluiten