Rens Oving
Rens Oving Tech 13 apr 2016 / 12:15 uur

Eerste 3D-darmoperatie donderdag op je telefoon

Als de Britse chirurg Shafi Ahmed donderdag zijn mes zet in een 70-jarige patiënt met darmkanker heeft hij een wereldprimeur.

Want boven Ahmed en zijn patiënt hangt een camera die het allemaal in 360 graden opneemt. En die beelden worden live gedeeld met de hele wereld.

En het mooie is dat deze eerste 3D-darmoperatie echt voor iedereen te volgen is. Met een iPhone of Andriod-telefoon kun je de darmoperatie volgen alsof je er zelf bij bent. Iedereen met een smartphone, een speciale app en eventueel een goedkope vr-bril kan toegang krijgen tot de livestream. Zo kun je meer leren over darmoperaties dan je wellicht ooit had willen weten.

Een voorproefje van hoe dat eruit gaat zien, staat zelfs al YouTube.

Het 3D-experiment is in principe bedoeld voor studenten die nu op afstand kunnen leren van de beste chirurgen ter wereld. De hoop is dat dit vooral voor landen met beperkte medische zorg en opleidingsmogelijkheden een grote sprong voorwaarts zal betekenen.

Donderdag 14 april, om 13.00 uur precies begint de livestream. De uitzending loopt wel een minuutje achter op de werkelijkheid. Mochten er complicaties optreden dan kan de livestream op tijd worden stopgezet.

Dokter Ahmed is overigens niet vies van een technologisch experiment. De Brit was in 2014 ook die eerste arts die een operatie streamde met een Google-bril.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Eerste 3D-darmoperatie donderdag op je telefoon
Sluiten