Paul Buckley
Paul Buckley Tech 29 mrt 2016 / 11:19 uur

Zo ziet het kruispunt van de toekomst eruit

Dit jaar reden de eerste zelfrijdende auto’s al op de Nederlandse snelweg en zelfs door Amsterdam, en het is nog maar een kwestie van tijd voordat ze het verkeer overnemen. En dat biedt veel interessante mogelijkheden, dachten ook Amerikaanse researches van MIT.

Op het online wetenschappelijk platform PLOS ONE hebben de wetenschappers uitgelegd hoe zij de toekomst van kruispunten voor zich zien. En stoplichten hebben daarin eigenlijk geen plek meer.

Efficiëntie

Zelfsturende auto’s kunnen namelijk veel beter op ander verkeer reageren dan mensen. Als de auto’s met elkaar verbonden zijn en weten welke kant de andere weggebruikers op willen gaan, kunnen ze daarop anticiperen.

De computerbestuurder kan de auto namelijk door een hele kleine ruimte manoeuvreren. Zo hoeven auto’s niet meer op stoplichten te wachten, waardoor ze minder hoeven te stoppen, wachten en weer optrekken. Dit kan wachttijden en milieuvervuiling verminderen, hopen de onderzoekers.

Om duidelijk te maken hoe kruispunten kunnen werken, hebben de mensen van MIT een filmpje gemaakt. Hierin zien we enerzijds auto’s die steeds moeten wachten, en anderzijds auto’s die razend efficient langs elkaar glippen.

Reageer op artikel:
Zo ziet het kruispunt van de toekomst eruit
Sluiten